Putovanje

Većina Evropljana ljetuje kod kuće

Većina Evropljana ljetuje kod kuće
Većina Evropljana ljetuje kod kuće

VATERLO - Ove godine veliki broj Evropljana provešće godišnji odmor u svojoj zemlji, pokazalo je istraživanje kompanije Master kard o trendovima putovanja u 2014.

Rezultati pokazuju da će broj Evropljana koji odmor provodi u svojoj zemlji porasti za 114 odsto u ovoj godini, što je dvostruko više u odnosu na prethodnu. Francuzi su na vrhu ove liste, a za njima slijede Šveđani, Španci, Britanci i Finci.

Očekivanih 1,14 milijardi odmora u zemlji, ukazuju da se Evropljani drže onoga što im je već poznato i mesta na kojima su već bili.

Posebno istraživanje koje je sprovela Evropska komisija pokazalo je da je 2013. godine više od dve petine Evropljana provelo godišnji odmor u svojoj zemlji.

Izvještaj otkriva da Evropljani traže poznate elemente i osjećaj sigurnosti kada biraju mjesto za godišnji odmor, a više od polovine ispitanih (56 odsto) kaže da su preporuke prijatelja, kolega i rođaka najbitnije prilikom planiranja putovanja.

Podaci takođe pokazuju da se većina ispitanih, čak i kad stigne na željene destinacije, radije odlučuje za razonodu i komfor, nego za avanturistički odmor.

Istraživanje, pod nazivom "Pasoš" sprovela je agencija Euromonitor International, a analizirala kompanija Master kard.

Analiza koja predviđa trendove u putovanjima u 2014. godini sprovedena je u  Albaniji, Andori, Austriji, Belorusiji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kipru, Češkoj, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Gruziji, Nemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Islandu, Irskoj, Italiji, Kosovu, Letoniji, Lihtenštajnu, Litvaniji, Luksemburgu, Makedoniji, Malti, Moldaviji, Crnoj Gori, Holandiji, Norveškoj, Poljskoj, Portugaliji, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Španiji, Švedskoj, SSvajcarskoj, Turskoj, Ukrajini i Velikoj Britaniji.

        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije