Putovanje

Veo pare iznad pakla na zemlji (FOTO)

Veo pare iznad pakla na zemlji (FOTO)
Veo pare iznad pakla na zemlji (FOTO)

Za ovaj grad kažu da je pakao na zemlji. I, zaista, dok se izdaleka približavate japanskom gradu Bepuu, prvo što vidite jeste dim, ili se bar tako čini.

Ipak, riječ je o vodenoj pari, jer grad Bepu, koji se nalazi na japanskom ostrvu Kjušu, zapravo predstavlja mjesto s najviše termalnih izvora na svijetu. Prema nekim procjenama, ima ih više od 3.000, a dnevno izbace više od 130.000 tona vode, po čemu je ovaj grad drugi u svijetu, odmah iza Nacionalnog parka Jeloustoun.

Razlog ovolikog broja geotermalnih izvora i geotermalne aktivnosti jeste činjenica da se u blizini nalazi najveći aktivni vulkan u Japanu. Naime, nalazi se na planini Aso, koja je nekih stotinak kilometara udaljena od grada Bepu.

Nema potrebe naglašavati da Bepu predstavlja najveću geotermalnu banju na svijetu, a nazivi njegovih najvećih bazena s vrelom vodom ne ostavljaju iluzije o tome koliko su ovi bazeni vreli. Naime, u ovim bazenima se ne može kupati, a najvrelijih ima osam.

Osam najvrelijih su Morski pakao, koji je ime dobio po svojoj azurnoplavoj boji, i njegova temperatura je 99 stepeni Celzijusa, zatim tu je Pakao obrijanih glava, s temperaturom od 90 stepeni, a naziv je dobio po mjehurima koji se prave na površini bazena, a koji podsjećaju na obrijane monaške glave. Među njima su i Planinski pakao, Demonski pakao (ili kako ga još zovu Krokodilski), zatim Pakao uzavrelog lonca, Bijeli pakao, Krvavi pakao, te Gejzirski pakao, koji svakih pola sata izbacuje vodu poput predivne fontane.

Ovaj grad je nevjerovatna atrakcija za turiste, koji uživaju u posjeti ovim prelijepim izvorima. Kako bi im bilo što zabavnije, turistički radnici im demonstriraju kuvanje jaja u jezeru, ali u nekim hladnijim izvorima i bazenima se mogu i kupati, što ima izuzetno terapeutsko djelovanje.

Ova vrela voda ne koristi se samo za potrebe turističke industrije, već je uvedena u sve stanove i poslovne objekte, tako da stanovnici Bepua imaju toplu vodu tokom cijele godine.

Pored ovih termalnih izvora, jedna od atrakcija je i planina Aso, koja je u oktobru eruptirala nakon punih 20 godina. Do nje vode žičare, ali postoji i saobraćajnica, pa se turisti ne libe popeti na sam rub vulkana.

Japan leži na takozvanom Vatrenom pojasu, gdje se nalazi čak 40 odsto svih aktivnih vulkana na planeti, koji uz to, kao stratovulkani ili sivi vulkani, imaju ogromnu eksplozivnu snagu.

Vatreni pojas se najvećim dijelom sastoji od niza ostrvskih lukova kao što su Aleuti, Kurili ili japanski ostrva Rijoku. Samo na nekoliko zapadnopacifičkih ostrvskih lukova otpada 45 odsto svih vulkana na svijetu.

Ovaj Vatreni pojas započinje na zapadnom obodu Tihog okeana s Kamčatkom na kojoj ima 28 aktivnih vulkana.

Najznačajniji među njima je Ključevskaja Sopka. Od Kamčatke ka jugu Vatreni pojas se pruža preko Kurilskih ostrva, gdje ima 39 aktivnih vulkana. Najaktivniji i najviši vulkan je Alaid na istoimenom ostrvu.

Od Kurilskih ostrva vulkanska zona se nastavlja na japanska ostrva, gdje ima 49 aktivnih vulkana. Najpoznatiji su Fudžijama, Bandajsan, Asama i Kirišima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije