Putovanje

Voz na novom "putu svile" iz Kine stigao u Španiju

Voz na novom "putu svile" iz Kine stigao u Španiju
Voz na novom "putu svile" iz Kine stigao u Španiju

LONDON - Najduža željeznička pruga na svijetu i prva direktna linija između Kine i Španije puštena je u promet, nakon što je voz koji je krenuo iz kineskog grada Jivu završio svoje 13.053 kilometra dugačko putovanje u Madridu.

Prije dolaska na madridsku stanicu za teretne vozove Abronjigal, voz je na svojoj ruti prošao kroz Kazahstan, Rusiju, Belorusiju, Poljsku, Njemačku i Francusku, piše britanski list "Gardijan".

"Otvorena željeznička pruga je zapravo put svile 21. veka", izjavio je nedavno Li Ćeng, guverner kineske pokrajine DŽeđeng, u kojoj je grad Jivu.

Prvi voz koji je ovom prugom stigao u Madrid sačekali su gradonačelnica tog grada Ana Botelja i španska ministarka za javne radove, Ana Pastor. Vozom sa 30 vagona prevezeno je 1.400 tona tereta, uglavnom igračaka, školskog pribora i drugih predmeta nemijenjenih prodaji tokom božićnih praznika širom Evrope.

Voz će se za Kinesku novu godinu u februaru vratiti za Kinu, kada će njime biti prevezeno vino, pršuta i maslinovo ulje, saopštio je kineski ambasador u Španiji, DŽu Banca.

Kina je najveći trgovinski partner Španije poslije Evropske unije, sa kojom ostvaruje trgovinsku razmjenu od 16 milijardi funti (20,24 milijarde evra).

Glavna prednost ove željezničke linije je brzina, pošto je da bi završio putovanje vozu trebalo samo tri nedelje umjesto šest nedelja koliko je potrebno za putovanje pomorskim putem. Ova željeznička linija je takođe više ekološka nego putovanje drumskim saobraćajnicama, pošto se putovanjem vozom proizvodi 44 tona ugljendioksida (CO2), za razliku od 114 tona CO2 koliko bi proizveo drumski saobraćaj za prebacivanje istog obima robe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije