Putovanje

Vranduk, kameni čuvar istorije

Vranduk, kameni čuvar istorije
Vranduk, kameni čuvar istorije

SARAJEVO - Mnogi Zeničani iskoristili su proljetne zrake sunca kako bi posjetili stari grad Vranduk, što je od Zenice udaljen skoro deset kilometara.

Jedna od najznačajnijih tvrđava u BiH otvorila je vrata za svoje posjetioce koji u velikom broju pohode ovu utvrdu, piše Anadolu Agency (AA).

Srednjovjekovni grad Vranduk je kroz istoriju bio sjedište velikana, banova i kraljeva, pa ima značajnu istorijsku vrijednost. Pretpostavlja se kako su njegove kamene zidine prvi podigli Rimljani na stijeni iznad klisure sa koje se nadzire bajkovito okruženje.

Kroz njegove odaje kasnije su prolazile i Osmanlije koji su ga dodatno nadograđivali novim objektima, a o njihovom prisustvu svjedoče brojni arheološki tragovi: posuđe, kovani novac, alat, nakit... 

Ovo mjesto odiše istorijom, a unutar bedema stare vrandučke tvrđave instalirana je arheološka postavka koja evocira uspomene na srednjevjekovni period. Na svakom dijelu starogradskih zidina, kroz postavljene ukrase i predmete moguće je zamisliti svakodnevni ambijent iz perioda Osmanskog carstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije