Putovanje

Za evro ili dva obišli prostranstva sva

Za evro ili dva obišli prostranstva sva
Foto: N.N. | Za evro ili dva obišli prostranstva sva

Da se našom planetom može proputovati povoljno i obići razne destinacije uz malo truda, volje i odricanja, dokazali su nam tročlana porodica Karuza iz Rijeke (Hrvatska) i Srđan Šajinović iz Banjaluke.

Adriana i Vedran Karuza sa svojom šestogodišnjom djevojčicom Larom proputovali su svijet, a doživljaje dijele na svom blogu "Kruzovi", gdje dočaravaju sve dogodovšine.

Svoj blog opisuju kao "putovanja s djetetom i jednim hulahopom", a kako Adriana kaže nazov bloga je nastao po tome što se prezivaju Karuza, a muža joj često zovu Kruz, te je ona tako postala Kruzova, a svi oni Kruzovi. 

Adriana kaže da putuju jeftino, putovanja mogu ali i ne moraju biti skupa, jer je sve stvar prioriteta i odricanja.

"Neko će kupiti skup telefon, mi avionske karte, ne idemo po kafanama i ne pretjerujemo s garderobom. Ono što mi kao obitelj dobijemo na putovanju je neuporedivo sa bilo čim, tada smo prava obitelj", kaže Adriana.

Ističe da je mislila da će se sve promijeniti kad dobiju dijete, ali je naprotiv postalo još zabavnije jer te dijete natjera da doživiš destinaciju iz druge perspektive, te da je Lara na prvo putovanje išla s tri mjeseca.

"Lara je presrećna jer smo stalno s njom, srećni i neopterećeni drugim stvarima. Važno je otići i posvetiti se jedni drugima, ne mora biti veliko putovanje, dovoljno je otići za vikend u susjedno 'selo'", priča nam Adriana.

Ona savjetuje da je najpovoljnije putovati kad se ne zavisi od datuma i kada nema određenih destinacija. Tako su ugrabili akciju "kids fly free", u kojoj je Lara dobila besplatnu kartu za Tokio.

"Obično u tražilicu upišem 'from Venice/Trieste/Zagreb to anywhere' uz napomenu 'chepaest month', pa što izbaci da je najpovoljnije  naše je. Na taj način smo povratne karte za Maltu nas troje platili manje od 80 evra, tako se i kod nas mogu 'skuhati' povoljne avanture", savjetuje Adriana.

Dodala je da se može uštedjeti i na smještaju jer biraju privatni smještaj, gdje je "AirBnb" sve jači na tom području.

Među mnogobrojnim putovanjima teško joj je izdvojiti neko koje je specijalno, ali posebno je osvojila Azija nakon prošlogodišnje posjete Tajlandu.

"Namjera nam je obići cijelu Aziju, obišli smo Njujork, koji je poseban grad, a u Valensiji bih mogla živjeti. Jedno ludo iskustvo je Kairo, a drugačije od svega što sam vidjela je Japan, zbog civilizacije koja tamo vlada. Mislim da bismo mi Balkanci ubrzo tamo sve uništili", rekla je Adriana.

Kao jedno od najzanimljivijih iskustava izdvojila je vjenčanje u Las Vegasu.

S nama je podijelila i događaj iz Kaira, kada su nakon spuštanja cijene sa 60 na 30 egipatskih funti (oko četiri evra) sjeli u taksi vidno iznerviranog vozača, te se trebali voziti s njim tridesetak minuta. Zbog nepregledne kolone i gužvi po Kairu vožnja je trajala dva sata, te su se vozili uskim ulicama koje su im stvarale nervozu jer su mislili da će biti opljačkani.

"Mi ovdje imamo loše predrasude o Arapima, to nam je bilo u mislima, ali nas je vozač nakon dva sata vožnje dovezao ispred hotela, izvinio se zbog gužve i naplatio samo onih 30 funti", kaže Adriana.

Pored ove tročlane avanturističke porodice, zaljubljenik u putovanja je i Srđan Šajinović iz Banjaluke, koji je obišao 35 zemalja, ne računajući Kosovo i Palestinu. Način na koji on putuje je izuzetno povoljan, ali ne i pretjerano uobičajen.

"Gotovo nikada ne plaćam smještaj, član sam "couchsurfing zajednice", ugošćavam putnike iz cijelog svijeta, tako da i oni ugošćavaju mene. Pretežno putujem sam, upoznajem ljude i nađem društvo. Troškove na posljednjem putovanju nisam imao jer sam putovao autostopom", kaže Šajinović.

To što putuje sam i bez plana donosi mu apsolutnu slobodu, kako on kaže to je hrana za duh, koja se konvertuje u pokretačku energiju. Istakao je da je standard u drugim zemljama viši nego u BiH, osim Ukrajine i Gruzije, gdje je zapravo uštedio novac.

Šajinović je objasnio da na internetu postoje brojne platforme, poput "couchsurfing zajednice", gdje ugošćavate strance u domovima ili oni vas, zatim "blablacara", gdje se nudi i traži prevoz, "helpxa", koji omogućava pomoć ljudima u određenim poslovima na njihovim imanjima u zamjenu za smještaj ili hranu ili oboje.

"Postoje i kompanije kao 'Wizzair' i 'Ryanair' koje nude povoljne letove, te sam jednom iz Berlina za Tuzlu letio za devet evra", kaže Šajinović.

Putovanja i put u nepoznato su mu zapravo kontekst koji mu najbolje odgovara, a prije svega putuje jeftino. On se bavi ITjem i kaže da je obezbijedio finansijsku stabilnost i sigurnost, pa se onda odvažio za avanture.

"Obišao sam većinu evropskih zemalja, zemlje Kavkaza i Bliskog istoka. Putujem avionom, autobusom, biciklom i vozom, ali su mi najdraža putovanja autostopom zbog izostanka bilo kakvog plana i potpune spontanosti i nepredvidivosti koje ona donose", rekao je Šajinović.

S putovanja autostopom po Balkanu se skoro vratio, prošao je kroz šest zemalja i Kosovo, ukupno 2.500 km za desetak dana.

Svaka destinacija na njega ostavlja posebne utiske, a taj utisak najviše ostavljaju ljudi.

"Što se ljudi tiče izdvojio bih Gruziju, Kosovo i Palestinu, što se tiče prirode i avanture definitivno je na vrhu Island", kaže Šajinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije