Putovanje

Za malo para odmor za dušu i u BiH

Za malo para odmor za dušu i u BiH
Za malo para odmor za dušu i u BiH

BANJALUKA - Građani BiH koji na ljeto ne planiraju ići na more za veoma malo novca godišnji odmor mogu provesti putujući i po svojoj zemlji, a pritom imati kvalitetan odmor.

Iz Turističke organizacije (TO) RS navode da turisti koji dolaze sa strane, ali i lokalno stanovništvo, definitivno imaju gdje odmoriti dušu, a u tom slučaju nezaobilazne su ljepote Banjaluke, Šipova, Višegrada, Trebinja, Ribnika...

Nada Jovanović, direktor TORS, istakla je da pored izuzetno kvalitetnih destinacija vrijedi posjetiti Pecku, izvore Sane, etno-selo Stanišić, kao i predivne nacionalne parkove Kozara i Sutjeska.

"Pored toga, izvanredne su nam i banje Kulaši, Vrućica, zatim Laktaši, koja je fenomenalno uređene, te Mlječanica, koja je takođe u zadnje vrijeme obnovljena", rekla je Jovanovićeva i dodala da su mladima veoma atraktivne manifestacije "OK fest", ZET festival na Janjskim otokama, "Banjalučki dani piva", "Ljeto na Vrbasu" i druge.

U agenciji "Zepter pasport" kažu da se u BiH najviše traže ture za Jajce, Mrkonjić Grad i Šipovo, zatim Trebinje u kombinaciji sa Dubrovnikom kao i Višegrad - Zlatibor - Mokra gora.

Prošle godine RS je posjetilo oko 400.000 turista. Noćenja je bilo skoro 800.000, a ove godine se očekuje još više.

"Turisti ostaju oko tri dana i to je bilo jako važno. Trudimo se da pokažemo koliko smo bogati i promo-materijal dijelimo na graničnim prelazima, a svi se slobodno mogu javiti i u TORS kako bismo im mi preporučili šta sve mogu posjetiti", rekla je Jovanovićeva.

Višegrad

Opština Višegrad očekuje da će ljetna sezona biti bolja od prethodne zbog najave velikog broja đačkih ekskurzija, domaćih posjetilaca i turista iz cijelog svijeta. Lani je Višegrad posjetilo blizu 300.000 turista.

"U planu je postavljanje kućica za prodaju suvenira i bilborda na kojima će se nalaziti mape grada sa značajnim kulturno-istorijskim, smještajnim i ugostiteljskim kapacitetima. Inače, izgradnjom Andrićgrada Višegrad je postao prepoznatljiv u cijelom svijetu", kažu iz opštine i navode da su pozitivnu promjenu osjetili i ugostiteljski objekti te da će se truditi razvijati turizam.

Neum

Premda samo krajičak prelijepog Jadrana, Neum je postao poznato primorsko odmaralište. Idealno lociran između Splita i Dubrovnika, Neum je mjesto za sunce i zabavu sa veoma pristupačnim cijenama. Neum je veoma blizu Mostara i Međugorja, koje se transformisalo u jedno od najvećih katoličkih hodočašća u svijetu. Dvokrevetni apartmani u Neumu s balkonom i pogledom na more koštaju oko 100 KM za noć, hotelski smještaj je nešto skuplji, a za udaljeniji smještaj iznad magistrale cijena je znatno niža i kreće od 15 do 30 KM po krevetu.

Nacionalni parkovi Sutjeska i Kozara

Poznat po velikoj bici u Drugom svjetskom ratu park Sutjeska je takođe dom jednoj od posljednjih prašuma - Perućici. Uz najviši bh. vrh (Maglić), ovo je raj za ljubitelje prirode. Pored toga i guste šume Kozare prilika su da se vide divlje životinje, a nude se i različite mogućnosti za rekreaciju. Parkom dominira memorijalni kompleks u znak sjećanja na poginule borce Drugog svjetskog rata. Cijena ulaza je dvije KM za odrasle i jednu KM za djecu. Cijena bungalova za šest osoba je 100 KM, a za dvije 50 KM.

Trebinje

Stari dio Trebinja leži na obalama rijeke Trebišnjice, jedne od najvećih ponornica u Evropi.

Trebinje je i jezgro manastira i kulturno-istorijskih spomenika. Trebinje plijeni pažnju i zbog snimanja filmova pa ga zovu i "filmski grad".

Privatni apartmani u Trebinju iznajmljuju se 10 - 20 evra za noć.

Travnik

On je poznat po nadimku evropski Istanbul i po piscu nobelovcu Ivi Andriću. Ovaj otomanski gradić još uvijek najbolje predstavlja ono što se jednom nazvalo evropskim Istanbulom.

Stara džamija i tvrđava koja krasi nebeski krajolik su impresivne, a nedaleko od Travnika nalazi se odmaralište Vlašić, raj za uživanje u predivnoj prirodi. Smještaj u Travniku se kreće od 20 evra pa naviše.

Šipovo

Posljednjih godina radilo se na promociji seoskog turizma, pa se, na primjer, za desetak KM može prenoćiti u prirodnom ambijentu savremeno opremljenih smještaja u Šipovu i to uz bistre rijeke, gdje se ujedno nude i kvalitetni obroci po veoma niskim cijenama.

Posjetiocima su usput i Jajce i Plivsko jezero poznato po masivnom vodopadu i mušičarenju.

Mostar

Najveći adut grada na Neretvi je Stari most. On je možda najreprezentativniji primjer otomanske kreativnosti i dalmatinskog zidarstva na zapadnom Balkanu.

Ova predivna kamena struktura ne samo da spaja istočnu i zapadnu stranu smaragdne Neretve, već i simbolizira raskršće istočne i zapadne civilizacije. U Mostaru se može prenoćiti i za 10 evra u zavisnosti od smještaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije