Putovanje

Zajedno čuvajmo "Božanstvo koje teče"

Zajedno čuvajmo "Božanstvo koje teče"
Zajedno čuvajmo "Božanstvo koje teče"

KONJIC - Legenda kaže da su Neretvi ime dali drevni Kelti ugledavši rijeku smaragdno zelene boje kako se moćno probija kanjonom, koji je hiljadama godina uporno klesala, da bi napojila i dala život poljima u njenom donjem toku. Uzviknuli su: "Nera - Etwa!", što bi na jeziku starih Kelta bilo "Božanstvo koje teče".

Upravo na ovoj rijeci u Konjicu održana je druga "Neretva media regata" u organizaciji Udruženja "Zelena rijeka", u kojoj je učestvovao 21 medij iz Bosne i Hercegovine.

Neretva je jedna od najhladnijih rijeka svijeta, sa prosječnom temperaturom između sedam i osam stepeni, a nadaleko je poznata po čistoći i kvalitetu vode, te po endemskoj flori i fauni. Sa parkovima prirode koji je okružuju čini prirodnu geomorfološku cjelinu i predstavlja izuzetno prirodno blago.

"Neretva media regata" je odgovor Udruženja na potrebe zaštite ovog prirodnog područja i ponovnog poribljavanja domaćim vrstama ribe koje su skoro istrijebljene iz rijeke.

Tokom dvodnevne posjete organizatori su se potrudili da svim učesnicima približe ljepote konjičke regije te upriliče nezaboravan provod u vidu raftinga. Ukupno sedam čamaca jedan za drugim su krenuli iz Džajića buka, naravno uz nadzor profesionalnih skipera koji poznaju svaki kamen ove rijeke.

Nezaboravan spust je trajao oko sat vremena, a u trenutku kada bismo se umorili, bilo je potrebno samo da se nagnemo preko čamca i osvježimo Neretvom, koja je pitka u gornjem toku. Spust je završio kod Stare ćuprije u Konjicu, a čamac u kojem je bila ekipa "Nezavisnih" završio je na trećem mjestu.

Pored raftinga učesnici su imali priliku da posjete i Titov bunker koji se nalazi na desnoj obali rijeke Neretve u Konjicu.

Tri kamuflažne zgrade predstavljaju ulaz u Titov bunker izgrađen u unutrašnjosti brda, ispod planine Zlatar. Riječ je o podzemnom objektu koji nosi naziv ARC, a što vojničkim rječnikom znači "armijska rezervna komanda". Interesantno je što nema podataka da je Tito ikada posjetio ovaj bunker, ali u ovom podzemnom gradu kodnog naziva "Istanbul" i dalje se nalaze autentične sobe koje su bile predviđene za njega i Jovanku Broz.

Ovaj bunker je jedno od najvećih skloništa te vrste u bivšoj Jugoslaviji, a mogao je izdržati atomsku eksploziju do 24 kilotone.

Udruženje građana "Zelena rijeka" iz Konjica, uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, opštine Konjic, Turističke zajednice HNK - HNŽ, Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika "Konjic" te Razvojne agencije "Prvi korak" organizovalo je drugu "Neretva media regatu" sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na trenutno stanje rijeke, aktivnosti koje se dešavaju na ovom području, te eventualna poboljšanja u zaštiti flore i faune.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije