Putovanje

Zakoračite u prvi podvodni muzej u Evropi (FOTO, VIDEO)

Zakoračite u prvi podvodni muzej u Evropi (FOTO, VIDEO)
Zakoračite u prvi podvodni muzej u Evropi (FOTO, VIDEO)

Približno 400 pomalo zastrašujućih skulptura djelo su britanskog umjetnika koji je želio da poveća svijest u gubitku ekosistema. Otkrijte gdje se nalazi prvi podvodni muzej na evropskom kontinentu

Prvi podvodni muzej u Evropi Atlantiko čine instalacije nekoliko serija skulptura britanskog umjetnika Džejsona Dekairesa Tejlora na morskom dnu zaliva Las Koloradas na španskom ostrvu Lanzarote.

One su napravljene od cementa i čine vještačke grebene, a potopljene na dubini od 12 do 15 metara predstavljajući scene iz svakodnevnog života.

Veoma je važno da su umjetničke instalacije napravljene od PH neutralnog betona visoke gustine koaj neće oštetiti morski ekosistem ili lokalnu floru i faunu.

Džejson Dekair Tejlor je poznat po svojim podvodnim instalacijama i skulpturama u podvodnim muzejima na Bahamima, Kankunu kao i interesantnim skultpura na obalama Temze.

Cijeli projekat podvodnog muzeja je nastao u cilju da se skrene pažnja na globalne društvene promjene i poveća svijest o gubitku ekosistema i rizika s kojim se suočavaju svjetska mora. 

Još jedan od ciljeva jeste i povećanje morske biomase i proširenje staništa lokalnih vrsta u području koje je Unesko proglasio rezervatom biosfere.

(Nationalgeographic.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije