Putovanje

Završeno karnevalsko ludilo

Završeno karnevalsko ludilo
Završeno karnevalsko ludilo

Višečasovnom karnevalskom povorkom, uz poznate zvuke sambe i svjetlucave šarene kostime, završen je tradicionalni karneval u Rio de Žaneiru. Tema ovogodišnjeg karnevala bila je proslava 450. rođendana "čarobnog grada".

Na ovu paradu se gleda, kako kažu, kao na neku vrstu probe pred onu koja će se održati na otvaranju Olimpijskih igara naredne godine.

Procjenjuje se da je karnevalsku povorku u Rio de Žaneiru ispratilo više od 80.000 ljudi, koji su veselo navijali za svoje omiljene plesače, mrdajući kukovima zajedno s njima.

Tokom protekla četiri dana, na sambodromu, koji je dizajnirao slavni brazilski arhitekta Oskar Nimejer, predstavilo se 12 najboljih škola sambe, svaka sa po 5.000 učesnika.

Na karnevalu je bilo toliko vrelo da ni loše vrijeme i kiša nisu mogli da pokolebaju učesnike i posmatrače.

Nekadašnje proslave gotovo da nemaju ništa zajedničko s današnjim karnevalom, kad na ulice Rija izađe i do dva miliona ljudi.

Karneval organizuju Turistička organizacija grada i Nezavisna liga škola sambe Rio de Žaneira. U organizaciju su uključene i televizijske stanice, koje direktno prenose ovaj događaj. Škole sambe svake godine biraju određenu temu, te izrađuju bogato ukrašene pokretne scenografije i kostime. Brazilski karneval se prvi put spominje 1723. godine, dok je prva škola sambe nastala tek 1928.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije