Recept

Napravite najzdraviji hljeb na svijetu, bez brašna

Napravite najzdraviji hljeb na svijetu, bez brašna
Napravite najzdraviji hljeb na svijetu, bez brašna

Ovaj hljeb stimuliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, pospješuje uklanjanje kancerogenih i toksičnih materija iz organizma, kao i viška holesterola, a preporučuje se i radi prevencije dijabetesa, arteroskleroze, celulitisa.

Ova vrsta hljeba pravi se od proklijalih zrna pšenice, uz minimalni dodatak kvasca i soli, bez aditiva, konzervansa i sličnih materija.

Sve ostale vrste hljeba razlikuju se od ovog, prije svega po tome što sadrže brašno niske biološke vrijedenosti, sa svojstvima koje ljudski organizam praktično ne može da usvoji.

Ovaj hljeb bez brašna je hranljiv kao i svi ostali pekarski proizvodi, ali i obiluje bogatstvom proteina, vitamina, aminokiselina, masti, ugljenih hidrata i raznih minerala. Samo sadržaj hranljivih vlakana je dvadeset puta veći nego u hljebu koji je uobičajen u širokoj potrošnji.

Da ne dužimo dalje dobrih strana je previše da bi se sve nabrojale, a loše strane, pa jednostavno ih nema. Na ukus se treba pomalo navići jer ovo ipak nije tipičan meki ,naduvani beli hljeb. Ali je zato sve ono što beli hljeb nije.

Sastojci:

- 300 g pšeničnog zrna

- 100 g ječmenih pahuljica

- 2 supene kašike susama

- 2 supene kašike lanenog semena

- 2 supene kašike suncokretovog jezgra 1 kafena kašikica soli

- 1/2 svjež kvasac + 50 mil vode

Priprema:

Proces izrade ovog neobičnog hljeba je malo poduži,ali stvarno ne traži mnogo vremena da se izradi.Počinje tako što pšenicu prelijemo vodom. Pšenica stoji u vodi tri dana sve dok ne počne da isklijava.Voda se povremeno menja da se pšenica ne bi ukiselila.

– Nakon tri dana pšenicu odvojimo od vode i u malim količinama meljemo mašinom za mljevenje mesa ili u blenderu. Na kraju se dobija masa slična tijestu.

-U samljevenu pšenicu dodajemo pahuljice po izboru – najboje ječmene. Pahuljice se prvobitno natope mlakom vodom koju kada omeknu stiskanjem dobro ocjedimo.

– Masi možemo dodati i razne sjemenkice po izboru recimo suncokreta, lana i susama koje blago popržimo na suvom tiganju prije dodavanja u masu za hljeb.

– U 50 ml vode umiješamo pola svežeg (količina je opcionalana može i čitav)kvasca sa kašikicom šećera. Kada kvasac nadođe dodamo ga masi za hljeb i umijesimo rukom. Nema potrebe za dodavanjem dodatne količine vode jer je sama pšenica bila dovoljno vlažna.

Masi za hljeb dodamo i kašiku soli, dobro sve sjedinimo i izručimo u kalup za pečenje da odstoji oko 30 minuta. Najbolje je koristiti silikonske kalupe jer tada nema potrebe za dodavanjem bilo kakvih masnoća. Dok se masa odmara kalup prekrijemo sa vlažnom krpom da se ne bi stvorila korica prije pečenja.

– Rernu zagrijemo na 220 stepeni celzijusa. Prije pečenja u rernu ubacimo nekoliko kockica leda da bi se rerna zaparila , što omogućava kvascu da još malo digne hljeb prije nego što očvrsne kora. Hljeb pečemo oko 45-50 minuta, pišu Ljekoviti recepti.

Posluživanje

Nakon što se hljeb ohladi uvijemo ga u tegljivu foliju i čuvamo u frižideru. Hljeb možemo raspodeliti i na dnevne porcije i zamrznuti i koristiti po potrebi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije