Recept

Odlična torta od palačinki

Odlična torta od palačinki
Odlična torta od palačinki

Potrebni sastojci:

Klasično tijesto za 20 palačinki

Za fil:

2 šolje mlijeka,

kašika vanila ekstrakta,

6 žumanaca,

1/2 šolje šećera,

1/3 šolje gustina,

3  kašike margarina

Način pripreme:

Palačinke ispecite u tavi, ovog puta mogu biti i malo deblje nego inače, ostavite ih sa strane da se dobro ohlade, a u međuvremenu pripremite fil.

Zagrijte mlijeko na šporetu samo da baci ključ, sklonite sa šporeta i umiješajte vanila ekstrakt i ostavite da stoji 10 minuta. U drugoj posudi pomiješajte žumanca, šećer i gustin pa polako dodavajte mlijeko stalno miješajući žicom za mućenje. Kad ste sve dobro izmiješali vratite fil na šporet i ostavite da provri na malo jačoj vatri, i dalje konstantno miješajući. Fil će se zgusnuti za 1-2 minuta, a zatim je skinite sa vatre, odmah umiješajte margarin i prespite u plitku posudu da se hladi, prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u fižideru.

Kad se fil ohladio pomiješajte ga sa umućenom slatkom pavlakom i miješajte električnim mikserom dok ne dobijete glatku i svilenkastu kremu.

Stavite palačinku na poslužavnik, premažite tankim slojem fil i ponovite postupak sa svih 20 palačinki. Pospite šećerom u prahu ili prelijte sa slakim od šumskog voća ili ribizli, svježim voćem i ostavite da se hladi.

Napomena:

Umjesto klasičnog poslastičarskog fila možete da koristite fil od sira i slatke pavlake uz dodatak nekog voća, ili jednostavno na poslastičarski fil možete da dodate narendanu čokoladu, piše Prva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije