Recept

Pohovani punjeni šampinjoni

Pohovani punjeni šampinjoni
Pohovani punjeni šampinjoni

Za pripremu ovog jela su potrebni sljedeći sastojci: crni luk, kačkavalj, puter, parmezan, sitno sjeckano začinsko bilje, šampinjoni, prezla za pohovanje

Potrebno je:

28 velikih šampinjona, 2 glavice crnog luka, 60 g kačkavalja, 2 kašike putera, 30 g parmezana, kašika sitno sjeckanog biljnih začina (krasuljica ili peršun, estragon, ruzmarin), so i biber.

Za pohovanje: 100 g brašna, jaje, prstohvat praška za pecivo, tamno pivo i so po ukusu. Plus: brašno za valjanje i ulje za prženje.

1. Šampinjone obrišite, očistite, stabljike izvadite i sitno isjeckajte. Crni luk oljuštite i izrežite na kockice. U tiganju zagrijte puter i propržite luk. Kad postane staklast sipajte usitnjene stabljike šampinjona i promiješajte.

2. Kačkavalj isijecite na kockice, parmezan izrendajte, dodajte u smjesu sa pečurkama, posolite, pobiberite i, uz povremeno miješanje, nastavite da dinstate na umjerenoj temperaturi. Umiješajte začinsko bilje, sklonite s ringle, prohladite i napunite šampinjone.

3. U posudu sipajte prosijano brašno, umiješajte prstohvat praška za pecivo, dodajte jaje, posolite, u početku sipajte malo tamnog piva i zamijesite testo. Dolivajte onoliko piva koliko je potrebno da dobijete tijesto malo gušće nego za palačinke.

4. Punjene šampinjone pažljivo uvaljajte u brašno i provucite kroz tijesto za pohovanje. U dubljem tiganju zagrejte ulje na 120 stepeni i pržite šampinjone dok ne dobiju lijepu zlatno-braon boju, oko dva minuta. Servirajte toplo sa sosom od bijelog luka, paradajza...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije