Zdravlje

12 recepata za efikasno grgljanje

12 recepata za efikasno grgljanje
12 recepata za efikasno grgljanje

Otopine za grgljanje mogu smanjiti iritaciju tkiva, ali i dezinfikovati sluznicu, što će spriječiti razmnožavanje bakterija. U tome pomažu i obična voda, so, limun, ocat...

Grgljanje tečnosti jedan je od najjednostavnijih i izuzetno djelotvornih načina ubijanja bakterija te olakšanja simptoma upaljenog grla, posebno kod prehlade, piše Narodnilijek.com.

Kod prve pojave boli i crvenila isprobajte neke od ovih recepata za grgljanje koje možete koristiti više puta tokom dana. Ipak, ako bol ne prolazi, gutanje je otežano i povišena temperatura se ne smiruje nekoliko dana, posjetite ljekara kako bi utvrdio da li su vam potrebni antibiotici.

Sol i voda

Ovo je tradicionalan i vrlo jednostavan lijek za grlobolju. U šoljicu tople vode uspite četvrtinu kašičice soli te dobro promiješajte. Najbolje je da voda bude što toplija, jer hladna otopina neće biti efikasna. Da biste pojačali antiseptički učinak otopine, u nju možete dodati i malo antibakterijske vodice za ispiranje usta, koja će neutralisati kiselinu u ustima te smanjiti osjećaj žarenja grla. Uzimajte manje gutljaje i progrgljajte cijelu šoljicu, ali nemojte gutati. Kod svakog ispiranja usta pripremite svježu otopinu.

Limun i voda

Pomiješajte jednu kašičicu svježe iscijeđenog soka od limuna s jednom šoljicom mlake vode. Koristite li vruću, mogli biste neutralisati djelovanje vitamina C iz limuna. Ova otopina će pomoći da se smanji natečenost grla te grlo dezinfikuje od bakterija i virusa.

Đumbir, med i limun

Za ovaj djelotvoran kućni lijek pomiješajte jednu kašičicu đumbira u prahu, jednu kašičicu meda, pola šoljice tople vode te iscijeđeni sok iz polovine limuna. Vodu prelijte preko đumbira u prahu, a zatim dodajte limunov sok i med. Ova otopina ima antibakterijska i umirujuća svojstva, a iako je možete progutati, svaki gutljaj neka bude u ustima barem 10 do 15 sekundi.

Ljuti začini i voda

Kapsaicin iz ljute paprike pomaže u olakšavanju boli te je saveznik u borbi s upalom. Kako ne bi imao kontraefekat i nadražio grlo, tabasko, čili u prahu ili sličan ljuti začin pomiješajte s toplom vodom te grgljate, ali nemojte gutati. Ovaj postupak će donijeti olakšanje kroz 15 do 20 minuta nakon grgljanja.

Otopina s kaduljom

Prema receptu pomiješajte jednu kašičicu sušene kadulje, dvije kašičice smeđeg šećera, tri kašičice jabučnog ili vinskog octa i 0,5 dcl vode te grgljajte nekoliko puta na dan, bez gutanja.

Kurkuma i voda

Kurkuma je vrlo snažan antioksidans, a taj se začin već dugo koristi i kao lijek za grlobolju. U jednu šoljicu tople vode pomiješajte pola kašičice kurkume i pola kašičice soli.

Čaj od klinčića

Za pripremu čaja možete koristiti cijele klinčiće ili one u prahu, a oni se stavljaju u prokuhanu i vruću vodu. Klinčići imaju protivupalna i antibakterijska svojstva, a pokazali su se korisnim i u liječenju različitih bolesti dišnog sistema, poput upale sinusa i bronhitisa.

Sok od rajčice

Za privremeno olakšanje boli isperite grlo s mješavinom pola šoljice soka od rajčice i pola šoljice tople vode, a možete dodati i nekoliko kapi tabasko umaka. Antioksidativna svojstva likopena iz rajčice pomažu u bržem zacjeljivanju nadraženog tkiva grla i sluznice usta.

Zeleni čaj

Ovaj poznati saveznik zdravlja odličan je u borbi s infekcijama grla. Pripremite šoljicu svježeg čaja s medom i limunom, a prije gutanja svakako s njim ispirite grlo dok se tečnost ne ohladi.

Jabučno sirće i so

Ako uz grlobolju i jako kašljete, te imate osjećaj kao da vam u grlu stoji nešto, tada je ova otopina pravo rješenje. Pomiješajte dvije kašičice jabučnog sirćeta i pola kašičice soli u šoljicu tople vode nekoliko puta na dan. Ako kašalj nije tako izražen, smanjite količinu sirćeta i dodajte kašičicu meda.

Echinacea i voda

Echinacea potiče djelovanje stanica makrofaga te pomaže u suzbijanju upala, a za otopinu pomiješajte dvije kašike tinkture ehinaceje i šoljicu tople vode. Kod jako nadraženog grla savjetuje se da ovu otopinu grgljate tri puta na dan.

Čaj od maline

Ovaj čaj je, prema brojnim studijama, jedan od najpouzdanijih načina smirivanja grlobolje. Najbolje je koristiti sušeno lišće maline te dvije kašičice listova preliti ključalom vodom. Grlo treba grgljati mlakim čajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije