Zdravlje

Acibadem: Najsavremeniji centri za transplantaciju

Acibadem: Najsavremeniji centri za transplantaciju
Acibadem: Najsavremeniji centri za transplantaciju

Acibadem je jedna od najvećih zdravstvenih grupacija u Turskoj koja ima 17 klinika i 11 domova zdravlja. Klinike su sertifikovane američkim standardom JCI (Joint Commission International) nude najsavremenije dijagnostičke usluge, upošljavaju visoko-profesionalni kadar, i posjeduju naprednu infrastrukturu.

Centri za transplantaciju organa specijalizovani su za transplantacije bubrega, jetre, koštane srži, matičnih ćelija i rožnjače.

Acibadem ima dva Centra za transplantaciju bubrega - u Istanbulu i Bursi. Godišnje se obavi više od 300 transplantacija, sa skoro zanemarljivim stepenom komplikacija. Koriste se napredne laparoskopske tehnike tako da je ožiljak od operacije mali, a postoperativni oporavak veoma kratak. Donor je već poslije 24 sata u mogućnosti da nastavi oporavak kod kuće. Primalac bubrega zbog postoperativnog praćenja ostaje još sedam dana u bolnici.

Na čelu tima Centra za transplantaciju bubrega u Istanbulu je prof. dr Ibrahim Berber, a sam Centar ima nekoliko izuzetnih dostignuća: prva donacija bubrega sa jednim otvorom od donora (kroz rez na pupku) obavljena u Acibademu 2011.; prva donacija od ženskog donora (kroz rez na vagini koji se spolja ne vidi) obavljena 2012 godine.

Proces transplantacije za međunarodne pacijente se izvodi samo sa živih donora, od rođaka do četvrtog stepena srodnosti (što se potvrđuje sudski ovjerenom dokumentacijom), a izuzetno od prijatelja (što provjerava turski etički komitet). Donor mora imati više od 25 godina, važno je da je fizički i psihički zdrav i da ima istu krvnu grupu kao primalac (Rh faktor nije bitan).

Najčešća pitanja pacijenata:

1.Kako se dijagnostikuje hronična bubrežna insuficijencija?

Bubrežna funkcija mjeri se “klirensima”. Normalne vrijednosti klirensa kreatinina kreću se od 90 do 135. Kada su ove vrijednosti ispod 10 ml/min, pacijent je u velikom riziku da padne u uremijsku komu, ukoliko mu se odmah ne ukaže pomoć u vidu transplantacije ili dijalize.

2. Kako izgleda dijaliza?

Tretmani dijalize se sprovode intravenski (hemodijaliza) ili putem stomačne duplje. Ni u jednom slučaju oni ne mijenjaju funkciju bubrega, već uklanjaju dio štetnih materija iz krvi. Hemodijaliza je komplikovan, četvoročasovni postupak pročišćavanja krvi. Ukoliko pacijenti nisu posvećeni ovom vidu terapije, rizik od smrtnog ishoda iznosi čak 50 odsto na rok od pet godina.

3. Dijaliza ili transplantacija?

U slučajevima hronične bubrežne insuficijencije dijalizom se obezbjeđuju samo minimalni uslovi za preživljavanje. Bolesnik nikada nije dobrog zdravlja, njegova radna sposobnost i kvalitet života su ograničeni. Sa druge strane, poslije transplantacije se očekivani životni vijek produžava i očekuje se povratak svakodnevnim, porodičnim i poslovnim obavezama.

4. Kada je vrijeme za transplantaciju bubrega?

U slučaju hronične bubrežne insuficijencije, najbolje je obaviti transplantaciju prije nego što se javi potreba za dijalizom. U ovoj fazi, transplantacija je uspješnija nego u kasnijim fazama.

5. Zašto se transplantacija u Acibademu vrši laparoskopskom metodom?

Laparoskopija ima brojne prednosti, poput manjeg reza, zahvaljujući kome pacijent trpi manje bola i u manjem je riziku od infekcije. Ova metoda daje bolje estetske rezultate i ne iziskuje sečenje mišićnog tkiva, pa se tako pacijenti brže vraćaju poslu i svakodnevici.

Više informacija:

Predstavništvo Acibadem u Banja Luci:

MEDICAL PERFECTION

Ulica Branka Radičevića 14

051 92 30 50

066 74 60 61

[email protected]

www.acibadem.rs

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije