Zdravlje

Alergični ste na polen? Ovaj med dokazano pomaže u liječenju

Alergični ste na polen? Ovaj med dokazano pomaže u liječenju
Foto: Ilustracija | Alergični ste na polen? Ovaj med dokazano pomaže u liječenju

Proljeće je period kada se javljaju polenske alergije, te se masa ljudi suočava sa ozbiljnim reakcijama tijela – od curenja nosa, do bolnih i natečenih očiju, do bolnog grla i kašlja.

Dok je najvažnije konsultovati se sa doktorom koji će vam prepasiti odgovarajuću terapiju za alegiju, stručnjaci tvrde da konzumiranje manuka meda može da vam pomogne u borbi sa simptomima.

Trejsi Lokvud, registrovani dijeteričar koji živi i radi u Njujorku, otkriva da MGl (metilgoksid), supstanca koja je pronađena u manuka medu može biti izuzetno korisna za osobe koji imaju problema sa curenjem nosa, koje se javlja kao posljedica polenske alergije.

"Aktivni sastojak metilgoksid pokazao se efektivnim alergijska oboljenja sluznice nosa, što je jedan od najčešćih simptoma", kazala je Trejsi za portal "Well + Good".

Metilgoksid, koji se nalazi u manuka medu, može biti efikasan tretman za upalnu sluznicu nosa, bez obzira da li se radi o prehladi, gripu, alergijama ili respiratornoj infekciji.

Osim toga, kašika ovog meda može da vam pruži još zdravstvenih benefita.

"Manuka med može da ubije bakterije u našim tijelima, koristi se i za liječenja opekotina i rana, kao i tretman protiv akni", zaključuje nuticionista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije