Zdravlje

Andol smanujuje rizik od raka

Andol smanujuje rizik od raka
Andol smanujuje rizik od raka

LONDON - Svakodnevno uzimanje acetilsalicilne kiseline (andola) smanjuje rizik od razvoja i umiranja od raka crijeva, želuca i jednjaka, objavili su britanski naučnici.

Kada bi svaka osoba u Velikoj Britaniji starija od 50 godina svakodnevno uzimala acetilsalicilnu kiselinu, naučnici predviđaju da bi to u sljedeće dvije decenije spasilo oko 122.000 života, objavio je časopis "Annals of Oncology".

Naučnici londonskog fakulteta Kvin Meri (Queen Mary) proučili su 200 postojećih studija o koristi i šteti uzimanja acetilsalicilne kiseline, što je područje trajne debate u medicinskim krugovima.

Pokazalo se da svakodnevno korišćenje acetilsalicilne kiseline smanjuje razvoj bolesti i smrt od raka creva, želudca i jednjaka za 30 do 40 odsto.

Inače, korist od uzimanja acetilsalicilne kiseline vidi se poslije najmanje pet godina korišćenja.

Kao što studija sugeriše da se 122.000 života acetilsalicilnom kiselinom može spasiti, tako navodi da život zbog nus pojava može izgubiti oko 18.000 ljudi.

Zato je važno razgovarati sa ljekarom prije početka korišćenja da bi se sagledali individualni rizici, napominju naučnici.

 

         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije