Zdravlje

Bananom i mrkvom protiv stresa

Bananom i mrkvom  protiv stresa
Bananom i mrkvom protiv stresa

Pravilna ishrana je osnovni faktor optimalnog rasta i razvoja organizma i direktno utiče na njegovu radnu sposobnost i dužinu života. Nažalost, današnju ishranu karakterišu nepravilni i nedovoljno izbalansirani svakodnevni obroci.

Pored toga, tijelo je svakodnevno izloženo stresu, koji da bi se smanjio takođe zahtijeva posebnu ishranu. Kada se organizam nađe u stresnoj situaciji dolazi do pokretanja specifičnog mehanizma odbrane, koji se bazira na hormonskoj osnovi.

Supstance koje unosite putem hrane u velikoj mjeri mogu umanjiti nivo stresa, nervoze i napetosti kojima je tijelo izloženo.

Ovdje će u velikoj mjeri pomoći banana - ukusan obrok koji podiže nivo serotonina, hormona koji smanjuje nivo stresa i podiže pozitivno raspoloženje. U stresnim situacijama banana je idealna alternative slatkišima.

Već samim grickanjem i žvakanjem svježe mrkve potisnućete napetost, a njen osvježavajući ukus i sastav bogat vitaminom B6, vitaminom C, beta karotenom, kalijumom opustiće vaše mišiće koji su pod tenzijom.

Ova kombinacija sastojaka takođe ima jako antioksidantno dejstvo koje štiti ćelije izložene uticaju slobodnih radikala.

U borbi sa stresnim situacijama pomaže i avokado, namirnica koja obiluje kvalitetnim mastima, vitaminima B kompleksa i kalijumom - svim važnim sastojcima za ublažavanje stresa. Masti iz avokada daju neophodnu energiju, dug osjećaj sitosti, smanjuju holesterol pa pozitivno djeluju na kardiovaskularni sistem.

Mnogi ga ne vole, ali bijeli luk predstavlja pravu antimikrobnu pilulu koja će pomoći vašem oslabljenom imunitetu da se izbori sa stresom. Djeluje kao vazodilatator, veoma je moćan antioksidant, pa će smanjiti štetu po ćelije. Konzumiranjem bijelog luka definitivno ćete ojačati.

Jasna Anđelković,

dijetetičar nutricionista

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije