Zdravlje

Banjaluka: Uspješna i šesta transplantacija bubrega

Banjaluka: Uspješna i šesta transplantacija bubrega
Banjaluka: Uspješna i šesta transplantacija bubrega

BANJALUKA - Tim ljekara banjalučkog Univerzitetskog kliničkog centra (UKC), u saradnji sa stručnjacima Vojnomedicinske akademije (VMA), obavio je danas šestu transplantaciju bubrega.

Inače, prvi put obavljena je predijalizna transplantacija, što znači da su bubrezi pacijenta bili pred zatajenjem, ali prethodno nije upućivan na dijalizu.

"Riječ je o tridesetosmogodišnjoj ženi, a davalac bubrega je otac. Ona boluje od sistemskog reumatskog oboljenja i nije došla u fazu bolesti kada mora da ide na dijalizu. To je korak naprijed, jer smo ušli u još jedno područje transplantacije bubrega. Operacija je završena uspješno, oporavak će trajati nekoliko sedmica", kazao je Milorad Grujičić, rukovodilac internističkog dijela transplantacionog tima.

Po riječima Milana Žigića, rukovodioca hirurškog dijela transplantacionog tima, u toku operacije uvijek mogu da se jave problemi, ali su i u ovom slučaju prevaziđeni.

"Odmah po obavljenoj transplantaciji pojavio se urin, odnosno bubreg je promokrio, što znači da je operacija bila uspješna. Svi dosadašnji zahvati bili su kvalitetno urađeni, zbog čega ljekarski tim može dalje da stasava jer nema obeshrabrujućih rezultata", pojasnio je Žigić.

Banjalučki ljekari ponosni su zbog ovih uspješno obavljenih najkompleksnijih medicinskih operacija.

"Trudimo se da budemo u korak sa okruženjem, a dokazujemo da imamo tim stručnjaka koji može da obavlja ovakve operacije", kazao je Nenad Prodanović, šef tima za transplantaciju.

On je najavio da će krajem godine biti oformljen koordinacioni centar za transplantaciju, čiji će zadatak biti komunikacija sa Eurotransplant centrom i definisanje donorskih kartica.

"Početkom maja biće raspisan i tender za nabavku PCR aparata, koji daje gensku strukturu, odnosno pokazuje podudarnost primaoca i davaoca. Tako ćemo do septembra imati zaokružen sistem, kako bismo mogli da stanemo rame uz rame sa svim razvijenim regionalnim centrima", rekao je Prodanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije