Zdravlje

Besplatno mjerenje očnog pritiska u Banjaluci

Besplatno mjerenje očnog  pritiska u Banjaluci
Besplatno mjerenje očnog pritiska u Banjaluci

BANJALUKA - Klinika za očne bolesti Kliničkog centra Banja Luka, zajedno s Udruženjem oftalmologa i glaumatologa Republike Srpske, u periodu od 10. do 16. marta 2014. godine obilježava Svjetsku nedjelju borbe protiv glaukoma besplatnim mjerenjem očnog pritiska, kao prvog faktora rizika za pojavu tog oboljenja.

Testiranje se organizuje s ciljem povećanja svijesti i ranog prepoznavanja glaukoma - „tihog kradljivca vida, saopšteno je iz Kliničkog centra Banja Luka.

Svi zainteresovani građani mogu u četvrtak, u periodu od 08 do 14 časova, u Centralnom holu Kliničkog centra Banja Luka da obave ispitivanje glaukoma koji podrazumijeva mjerenje očnog pritiska, pregled prednjeg segmenta oka i očnog dna.

Glaukom je hronična, progresivna bolest kod koje povećani očni pritisak postepeno razara očni živac na mjestu izlaska iz oka. Očni živac je zadužen za prenos slike od oka do mozga, a njegovo oštećenje se kod glaukoma manifestuje postepenim gubitkom perifernog vida. Kako bolest napreduje, tako se gubitak vida sve više približava centru, a u krajnjem stadijumu pacijent gubi centralni vid.

Glaukom se naziva i „ tihi kradljivac vida" ili bolest tihog sljepila jer se uglavnom javlja bez simptoma i bez tegoba, a napreduje neopaženo dok ne dovede do sljepila.

Smatra se drugim uzročnikom sljepila u svijetu, a više od šest miliona ljudi boluje od glaukoma dok je približno 4,5 miliona izgubilo vid kao posljedicu bolesti. Rano otkrivanje i liječenje glaukoma ključ su prevencije oštećenja očnog živca i gubitka vida uzrokovanog ovim oboljenjem. Najčešći faktori rizika za nastanak glaukoma su povišen očni pritisak, starija životna dob, pozitivna porodična anamneza, visoka kratkovidnost i dijabetes. Osobama koje spadaju u rizničnu grupu za nastanak glaukoma preporučuje se kontrola vida i očnog pritiska svake dvije godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije