Zdravlje

Blagodeti slane vode

Blagodeti slane vode
Blagodeti slane vode

Morska, slana voda veoma je blagotvorna za naš organizam. Zato ljetovanje shvatite i kao neki vid spa tretmana, nakon koga ćete se vratiti odmorni, oslobođeni stresa, rešeni mnogih simptoma koje ste imali i sa blistavom kožom i kosom.

Proizvođači kozmetike, ali i medicinskih preparata, koriste dobrobit morske soli i vode, a evo kako sve može da nam pomogne.
- Ublažavanje bolesti disajnih puteva – Slana voda pomaže kod nadraženosti sluznice nosa ili šmrcanja, usled alergijskih reakcija i prehlada, ili kod ublažavanja bolesti disajnih puteva. Malo čiste morske vode uhvatite u spojene dlanove i približite nosu, naginjući glavu na jednu stranu. Duboko udahnite i uvucite vodu u jednu nozdrvu, a zatim isto ponovite sa drugom. So iz vode peče, ali dezinfikuje nosnu šupljinu.
- Sekret – Ženama koje boluju od upala ili imaju pojačan vaginalni sekret, preporučuje se ispiranje morskom vodom. Najbolje je kupati se daleko od javne plaže, gde je more najčistije.
- Proširene vene – Uđite u vodu do polovine bedara i hodajte po plićaku pola sata, najmanje dva puta dnevno. Masaža do koje dolazi usljed kretanja i delovanja vode zateže i jača vene.
- Artroza i reuma – Napunite kadu toplom vodom u koju ste stavili dva kilograma morske soli ili manju količinu soli iz Mrtvog mora. Nakon boravka u kadi (optimalno vreme je 20 minuta), lezite na krevet i odrijemajte. Topla slana voda je odlična terapija za bolne zglobove.
- Rehabilitacija – Zbog veće specifične težine, morska voda omogućava lakše kretanje, pa su pokreti nakon preloma kostiju ili kod bolesti mišića i zglobova bezbolniji i lakši, a pozitivni efekti rehabilitacije veći.
- Celulit – Zbog sadržaja soli u koncentraciji od 35g po litri, morska voda olakšava na osmozu vodenih nakupina pod kožom i ubrzava oslobađanje od tečnosti i celulita.
- Akne i dermatoze – Kombinacija morske vode i mirisnog, slanog vazduha antibakterijski je melem, koji pomaže u zarastanju rana, te čisti kožu od akni i pomaže kod različitih dermatoza i psorijaze.
- Nega kože – Morska voda veliki je prijatelj lepote, jer učvršćuje kožu, obnavlja je i čini glatkom.
- Stres – Kupanje opušta i pomaže nam da izbacimo iz sebe sve “otrove” savremenog života.
- Stres – Kupanje opušta i pomaže nam da izbacimo iz sebe sve “otrove” savremenog života.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije