Zdravlje

Bonton za posjete bolesnika u bolnici

Bonton za posjete bolesnika u bolnici
Bonton za posjete bolesnika u bolnici

BEOGRAD- Bilo da u bolnici leži vaš prijatelj ili neko od članova porodice, treba se držati odrđenih pravila prilikom posjete.

Nemojte se nametati

Prije nego što krenete u posjetu, najavite se bolesniku. Pitajte da li uopšte želi da ga neko vidi u prugastoj pižami, a informišite se i o tome da li mu nešto treba, šta bi ta osoba voljela da joj donesete, savjetuje za MH dr Ted Eperli, autor knjige "Fractured".

Ostanite onoliko koliko pacijentu odgovara

Obavijestite se o zvaničnom vremenu za posjete u bolnici - što ranije odete to će bolesnik biti odmorniji. Ako ne možete da stignete prije kraja vremena za posjete, ostanite što je kraće moguće. Osim ako nista član porodice, idealna posjeta traje između 5 i 15 minuta. Razlog: može da se desi da pacijentu bude neugodno i da se ne osjeća dobro, prenosi ‘’Mondo’’.

Ne sažaljevajte pacijenta

Bez obzira na to koliko ste šarmantni, vaša posjeta može da predstavlja stres za bolesnika. Nemojte postavljati pitanja o detaljima bolesti ili operacije. Počnite sa neutralnim: "Kako si?". Ovo dozvoljava vašem prijatelju da sam odluči koliko će toga da podijeli sa vama. Vi ste tu da ga podržite i učinite da se osjeća bolje, a ne da zadovoljite svoju znatiželju.

Budite pozitivni

Pomozite pacijentu da se raduje vremenu nakon izlaska iz bolnice. Pokušajte sa: "Kad izađeš mogli bismo da naručimo neku hranu i gledamo utakmicu kod mene, nismo dugo." Ako je bolesnik žensko, možete pričati o rasprodajama koje ćete obići kada izađe iz bolnice, na primjer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije