Zdravlje

Čaj od sjemenki lana nevjerovatan prirodni lijek

Čaj od sjemenki lana nevjerovatan prirodni lijek
Čaj od sjemenki lana nevjerovatan prirodni lijek

Ako volite biljne čajeve, čaj od sjemenki lana će vam se sigurno svidjeti. Ove sjemenke se dobijaju od biljke lan i dio su narodne medicine stotinama godina.

Savremena istraživanja ukazuju na to da sastojci koje sadrži sjeme lana mogu pomoći boljem srčanom zdravlju, prevenciji raka a ima još dosta dobrih svojstava po zdravlje.

Poboljšava zdravlje srca

Sjeme sjemenke lana i čaj od njih sadrže polinezasićene omega-3 i omega-6 masne kiseline, kao i grupu prirodnih sastojaka poznatih kao lignani – ovi sastojci su biološki aktivni.

Rezultati mnogobrojnih istraživanja ukazuju na to da je ishrana u kojoj se često koristi laneno sjeme dobra za srce i smanjuje nivo holesterola u krvi, te na taj način smanjuje rizik od dobijanja ateroskleroze i drugih srčanih bolesti. Kliničko istraživanje objavljeno juna 2014. godine u „Britanskom nutricionističkom žurnalu“ govori o efektu lanenog sjemena.

Grupi od 55 ispitanika je tokom osam nedjelja davan ekstrakt lignana iz lanenog sjemena ili placebo supstanca. Istraživači su utvrdili da je kod ispitanika koji su uzimali ekstrakt biljke holesterol ukupno opao za 22%, a „loš“ holesterol za 24% u poređenju sa ispitanicima kojima je davana placebo supstanca. Ipak, ovi obećavajući rezultati još uvijek nisu sasvim pouzdani i potrebno je još istraživanja kako bi se potvrdili.

Antikancerogena dejstva

Omega-3 masne kiseline i lignani u lanenom sjemenu su antioksidansi koji mogu zaštititi vaše ćelije i tkiva od štetnih slobodnih radikala, koji nastaju tokom varenja, kada ste izloženi toksinima, ili na vašoj koži, kada se sunčate.

S vremenom, slobodni radikali mogu oštetiti ćelijski DNK i tako povećati rizik od dobijanja raka i drugih bolesti. Stručnjaci u „Ketering centru ’Memorial Sloan’“ su utvrdili da sjeme lana usporava razvoj kancerogenih ćelija prostate, dojke i kože u ispitivanju sprovedenom na životinjama.

Nekoliko kliničkih istraživanja je takođe potvrdilo da nutrijenti iz sjemena lana mogu usporiti razvoj kancerogenih ćelija kod ljudi. Na primjer, istraživanje objavljeno u maju 2005. godine u „Kliničkom istraživanju karcinoma“ je došlo do zaključka da je kod ispitanika sa rakom dojke, koji su jeli laneno sjeme 30-40 dana, smanjen nivo tumor-markera u poređenju sa placebo grupom.

Ova potencijalna antikancerogena svojstva lanenog sjemena treba još ispitati u istraživanjima koja uključuju više ispitanika.

Smanjuje nivo šećera u krvi

Komponente koje sadrži čaj od sjemenki lana takođe mogu usporiti ili smanjiti povišeni šećer u krvi, koji „skače“ svaki put kada jedete i na taj način eventualno smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Istraživanje objavljeno u „Britanskom nutricionističkom žurnalu“ 2008. godine govori u prilog tome da je kod ispitanika koji su uzimali ekstrakt lanenog sjemena značajno smanjen nivo šećera u krvi i dodatno smanjen nivo holesterola u poređenju sa kontrolnom grupom.

Olakšava simptome menopauze

Pošto su neki od nutrijenata u semenu lana i fitoestrogeni, koji deluju na sličan način kao i estrogen, čaj od sjemena lana takođe donekle može ublažiti neke probleme u menopauzi.

Prema istraživanju sprovedenom 2002. godine i objavljenom u magazinu „Akušerstvo i ginekologija“, žene u menopauzi koje su uzimale suplemente na bazi lanenog sjemena tokom dva mjeseca su osjetile znatno olakšanje simptoma menopauze u poređenju sa ženama koje su uzimale hormonsku terapiju.

Pravljenje čaja

Sjemenke lana možete naći cijele ili mljevene, odnosno fino samljevene ili kao čaj u kesicama. Da biste napravili čaj, potopite jednu kafenu kašičicu mljevenih sjemenki, dvije kašike samljevenog lana ili jednu kesicu čaja u jednu šolju ključale vode i držite oko 10 minuta ako pravite čaj od mljevenih sjemenki u rinfuzu ili 2-3 minuta ako koristite čaj u kesici. Procjedite čaj dok je još vruć i, po želji, dodajte malo cimeta ili meda da poboljšate ukus.

Do 50 grama mljevenog lanenog sjemena dnevno se smatra preporučenom dnevnom dozom za zdrave ljude, ali ako ste trudni ili dojite bebu, nemojte piti čaj od sjemenki lana. Ovaj čaj takođe može uzrokovati alergijsku reakciju kod ljudi alergičnih na lan, kao i neke blaže probleme sa stomakom. Prije nego što redovno počnete da pijete ovaj čaj, konsultujte se sa svojim ljekarom da vidite da li je pravi izbor za vas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije