Zdravlje

Čak i čaša piva dnevno povećava rizik od srčanih bolesti?

Čak i čaša piva dnevno povećava rizik od srčanih bolesti?
Čak i čaša piva dnevno povećava rizik od srčanih bolesti?

Muškarci koji piju više od jedne flaše piva dnevno tokom nekoliko godina čine veliku štetu svojim arterijama, koja ih može koštati života, tvrde britanski naučnici.

Oni kažu da alkohol utiče na elastičnost zidova arterija, što slabi krvotok, a neki rezultati pokazuju da nema takav uticaj na žene. Ipak, istraživači kažu da je to možda posljedica toga što je 73 odsto od njihovih 3.869 ispitanika bilo muškog pola.

Istraživači Univerzitetskog koledža u Londonu pronašli su vezu između alkohola i oslabljene elastičnosti arterija prilikom ispitivanja navika u konzumaciji alkohola kod osoba starosti između 30 i 60 godina, tokom 25-godišnjeg perioda.

Ispitanici su evidentirali koliko vina, piva, sajdera i žestokih pića piju tokom nedjelju dana i redovno kontrolisali svoje arterije.

Istraživači su zatim poredili podatke i otkrili da pojačana konzumacija aktivira određene enzime koji vode nakupljanju kolagena i ukrućivanju arterija.

“Na osnovu ovih otkrića, tim želi da istraži više različitih grupa ljudi, jer smo u ovom istraživanju bili ograničeni gotovo isključivo na muškarce i da prepoznamo vezu između alkohola i rizika za kardiovaskularna oboljenja”, kaže vođa studije dr Darag O’Nil.

Pretjerivanje u alkoholu druge studije su povezale sa povišenim krvnim pritiskom, gojaznošću, moždanim udarom, nekim oblicima raka, samoubistvom i saobraćajnim nesrećama.

Nova otkrića objavljena su u časopisu “Journal of the American Heart Association”.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije