Zdravlje

Česte infekcije nakon carskog reza

LONDON - Svaka deseta žena koja se porodi carskim rezom u Velikoj Britaniji dobije infekciju, što je mnogo veći procenat u odnosu na slične operativne zahvate, pokazalo je istraživanje.

Prema istraživanju, objavljenom u Britanskom žurnalu o ginekologiji i akušerstvu, 15.000 žena u Engleskoj godišnje dobije infekciju nakon carskog reza.  

Studija je pokazala da su 9,6 odsto žena koje su se porodile carskim rezom razvile infekciju, dok je 6,6 odsto žena dobilo infekciju nakon histerektomije. 

Pošto se  carskim rezom  u prosjeku porodi jedna od četiri žene, stručnjaci smatraju da su infekcije ozbiljan problem i za pacijentkinje, kao i  za bolnice zbog   dodatnih   troškova.

Mogućnosti za infekcije su još veće ukoliko je buduća majka gojazna, ima manje od 20 godina ili ako operaciju izvodi neiskusan ljekar.  

Istraživači su ispitali gotovo  400 infekcija u više od 4.000 porođaja putem carskog reza u 2009. godini.

Rezultati istraživanja iznenadili su stručnjake, jer se ovaj operativni zahvat smatrao prilično "čistim" za razliku od operacija debelog crijeva nakon kojih 13 odsto pacijenata dobije infekciju.

Većina od ukupno 394 žene koje su dobile infekciju su preventivno tretirane antibioticima.

Veći broj infekcija nije bio ozbiljan,  ali  sedam  odsto ih je zahtijevalo dalju njegu u bolnici, a pet  odsto su bile jako ozbiljne infekcije zbog kojih je bila nepohodna  operacija.

Žene sa viškom kilograma su imale 60 odsto veću mogućnost da dobiju infekciju,  a ekstremno gojazne žene  imale su  2,5 puta veću vjerovatnoću da će im se rana inficirati.

"Smanjenje stope infekcija nakon carskog reza treba da nam bude prioritet", izjavila je   Elizabet Šeridan, jedna od vodećih istraživača.

 "Žene koje biraju da se porode carskim rezom iako to nije neophodno u njihovom slučaju treba da su svjesne rizika koji ovaj zahvat nosi, naročito ako su gojazne", rekla je Šeridanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije