Zdravlje

Četiri operacije srčanih zalistaka bez šivenja

Četiri operacije srčanih zalistaka bez šivenja
Četiri operacije srčanih zalistaka bez šivenja

BEOGRAD - U Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije /KCS/ danas su urađene četiri operacije srčanih zalistaka novom metodom, kojom je značajno skraćeno vrijeme trajanja operacije i koja do sada nije primjenjivana u Srbiji.

Pacijente je operisao francuski kardiohirurg Fransoa Labord, u saradnji sa hirurzima Kliničkog centra.

Sve četiri operacije obavljene su u roku od samo pet časova, jutros od 8.00 do 13.00 časova, a po dosadašnjoj metodi za to bi bila potrebna dva dana.

Tom metodom, koja se primjenju već sedam godina u svijetu, oboljeli srčani zalistak se zamjenjuje vještačkim bez šivenja, objavio je "Blic".

Direktor KCS Miljko Ristić objasnio je da je prednost operacije i u tome što minimalno vrijeme na aparatima koji pacijentu vještački održavaju rad srca i ostalih organa, pa su manje šanse za komplikacijama.

"Prilikom ove operacije, kao i prilikom klasičnog zahvata kakav smo do sada primenjivali, otvara se grudni koš, srce pacijenta se zaustavlja i njegovu funkciju preuzima mašina. Klasična operacija traje tri do šest časova. Nije dobro da pacijent bude dugo na vantelesnoj cirkulaciji, jer to izaziva promene na drugim organima, a ovaj zahvat omogućava da to vreme bude minimalno, pola časa do jednog časa", rekao je Ristić.

Pacijentima, koji su danas operisani, ugrađen je vještački zalistak od biološkog materijala, a takva operacija košta oko 7.000 evra i dva do tri puta skuplja je od cijene sa materijalom koji se sada primjenjuje.

Valvule, koje su pacijentima ugrađene danas, Klinički centar Srbije je dobio na poklon, a preporuka je da pacijenti, kojima se ugrađuje biološka valvula, budu stariji od 60 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije