Zdravlje

Cimet: Kraljevski začin koji čuva zdravlje

Cimet: Kraljevski začin koji čuva zdravlje
Cimet: Kraljevski začin koji čuva zdravlje

Cimet je začin koji uglavnom povezujemo sa slatkišima, ali on ima dosta prednosti koje ga čine korisnim u svakodnevnoj ishrani.

Preporuka je da se koristi organski cimet, a ne onaj s polica supermarketa. Evo za šta je sve koristan, prenosi RTRS.

Ubrzava metabolizam

Cimet je često na listi namirnica koje treba jesti ako želite da smršate. Ima sposobnost revitalizacije metabolizma čime djelotvornije gubite težinu. Kako biste maksimalno iskoristili ovu prednost, moraćete da konzumirate barem jednu kašiku dnevno.

Snižava nivo lošeg holesterola

Cimet pomaže u smanjivanju nivoa LDL holesterola u tijelu, ostavljajući nivo dobrog holesterola nepromijenjenim.

Održava stabilnim nivo šećera u krvi

Cimet se preporučuje dijabetičarima jer prirodno reguliše nivo glukoze u krvi. Stabilizacija nivoa šećera u krvi obično rezultira prirodnim mršavljenjem, ali nemojte se oslanjati samo na cimet.

Pojačava cirkulaciju

Cimet "grije" tijelo i poboljšava protok krvi. Najviše koristi od povećanog protoka krvi ima srce, jer to znači smanjenje otkucaja srca i snižavanje krvnog pritiska. Bolja cirkulacija povećava i seksualni nagon muškaraca i žena.

Antibakterijska svojstva

Cimet deluje kao antibakterijski agens u tijelu i koristan je u liječenju niza problema. Zato se preporučuje kod problema sa želucem jer izbacuje štetne bakterije iz probavnog trakta. Iz istog razloga je cimet lijek za akne, jer uništava bakterije na koži. Poznat je i po tome što uništava kandidu.

Spriječava bolesti srca

Zbog ranije pomenutih sposobnosti da smanji nivo holesterola i poboljša cirkulaciju, cimet se može koristiti i kako bi se sprečile bolesti srca. Naravno da vam sam cimet neće pomoći, jer je potrebno zdravo se hraniti i redovno vježbati.

Anti-upalna svojstva

Cimet možete koristiti u lečenju raznih upala. Od začina, osim cimeta, takve osobine imaju kari, kurkuma i đumbir - takođe sjajni pomagači u slučaju artritisa.

Uravnotežuje hormone

To je, složićete se, kod žena vrlo bitno. Smanjuje produkciju testosterona i povećava produkciju progesterona.

Poboljšava moždane funkcije

Cimet može pomoći da vaš mozak radi bolje. Umjesto da koristite energetska pića ili druge vještačke napitke, ubacite malo cimeta u napitak od kafe.

Popravlja raspoloženje

Cimet možete koristiti kao svojevrsnu aromaterapiju kojom ćete poboljšati raspoloženje. Jednostavno uključite cimet u svoju svakodnevnu rutinu i - budite srećni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije