Zdravlje

Čudesni lijek protiv raka stiže za 10 godina

Čudesni lijek protiv raka stiže za 10 godina
Čudesni lijek protiv raka stiže za 10 godina

Čudesan lijek koji bi mogao da se bori protiv raka, Alchajmera i dijabetesa mogao bi da bude razvijen u narednih 10 godina, zahvaljujući novom naučnom otkriću.

Kraljevski koledž je otkrio kako da isključi enzim koji se nalazi iza mnogih neizlječivih bolesti.

NMT enzim pravi promjene na proteinima koji spečavaju smrt oštećenih ćelija. Oni potom ubrzavaju njihovo množenje, izazivajući rak.

Ovaj enzim takođe može biti odgovoran za rak otporan na hemoterapiju, a poznato je i da je povezan sa Alchajmerovom bolešću, iako naučnici još nisu sigurni u način na koji to funkcioniše, prenosi Press.

Međutim, istraživanjem je identifikovano više od 100 proteina sa kojima enzim vrši interakciju, ali i molekul koji funkcioniše kao dugme za gašenje.

Ovo otkriće moglo bi da dovede do stvaranja nove generacije lijekova koji će moći da budu korišćeni za veliki broj različitih bolesti.

"Ovo otvara potpuno novu aveniju za tretman ovih bolesti, i sve funkcioniše potpuno drugačije od drugih lijekova koji se trenutno razvijaju. Nadamo se da će u pitanju jednostavno biti pilula koju možete da uzmete. Mislim da će nam trebati 10 godina da se ona nađe na tržištu usled svih procedura i prepreka koje nas očekuju", izjavio je vođa istraživanja, profesor Ed Tejt sa katedre za hemiju Kraljevskog koledža u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije