Zdravlje

Cvijet koji raste u skoro svakom vrtu pomaže u liječenju raka

Cvijet koji raste u skoro svakom vrtu pomaže u liječenju raka
Foto: Ilustracija | Cvijet koji raste u skoro svakom vrtu pomaže u liječenju raka

Snažan borac u teškoj borbi protiv zloćudnih tumora mogao bi da postane i poznati žuti cvijet koji se koristi u narodnoj medicini za liječenje raznih bolesti.

Širom svijeta poznat je kao zaštitni znak mnogih kampanja u borbi protiv raka. Riječ je o narcisu. 

Iako ovo otkriće zvuči kao neka priča, bajka, čini se da u njoj ima puno istine. Naime, naučnici su otkrili prirodni spoj koji se nalazi u evropskoj vrsti narcisa, Amaryllidaceae Narcissus, alkaloid hemantamin koji blokira produkciju proteina koji su osnova za rast i razvoj stanica tumora.

"Tumorske stanice posebno su osjetljive na redukciju u sintezi proteina", objašnjava studija objavljena u naučnom magazinu "Structure".

Hemantamin pripada grupi terapeutskih molekula prirodnog porijekla među kojima je i morfijum (poznat kao lijek protiv bolova), kinin (upotreba u liječenju malarije) i efedrin (sredstvo za liječenje plućnih bolesti).

Potiče stabilizaciju proteina i dovodi do eliminacije tumorskih stanica. Veže se uz ribozome koji su odgovorni za sintezu proteina. 

Istraživanje je sprovedeno na belgijskom univerzitetu pod vođstvom Denisa Lafontena. Studija je pokazala da narcis uzrokuje i određene zdravstvene poteškoće, posebno osip i nesvjesticu ako se njegova stabljika žvače.

(Express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije