Zdravlje

DNK ključ u borbi protiv kilograma

DNK ključ u borbi protiv kilograma
DNK ključ u borbi protiv kilograma

Geni kriju tajnu o očuvanju našeg zdravlja, a nedavno je otkriveno i da mogu da pomognu na putu ka zdravom mršavljenju.

Razvojem genetike otkriveno je da geni nose vrlo korisne informacije za život čovjeka. Analizom naše DNK moguće je otkriti već postojeće bolesti, predispozicije za razvoj nekih bolesti, a nova istraživanja potvrdila su da naš genetički kod određuje i koja nam ishrana odgovara, kao i na koji način bi trebalo da vježbamo, piše Blic.

Na ovome je zasnovana takozvana DNK dijeta, odnosno nutrigenetika, koja je odskoro dostupna i u Srbiji. Savremena nutricionistička genetika daje odgovor na pitanje kako naš genotip utiče na interakciju između ishrane, tjelesne aktivnosti i zdravlja. U pitanju je potpuno personalizovan pristup koji je jedinstven za svakog čovjeka jer se kreće od genotipa.

“Identifi­kovan je niz gena koji se dovode u vezu sa telesnom težinom, indeksom telesne mase (ITM), udelom masnog tkiva u organizmu, kao i motoričkim i funkcionalnim sposobnostima. Gubitak težine zasnovan na analizi gena daje 2-3 puta bolje rezultate nego mršavljenje tradicionalnim dijetama”, kaže dipl. molekulrni biolog i fiziolog, specijalista genetike Ivana Buzadžić.

Jednom utvrđen način ishrane, odnosno koji tip namirnica nam više odgovara važi zauvijek jer gene ne možemo promijeniti, ali zato promijenom stila života. Opšta preporuka za zdravo mršavljenje uključuje aerobne treninge koji pomažu u potrošnji masti, a time i u gubitku težine. Međutim, šta ako imamo gene za koje su studije pokazale da im povećana fizička aktivnost ne pomaže u mršavljenju?

“DNK analizom dobijamo odgovor na pitanje koja vrsta fizičke aktivnosti najbolje odgovara našem genetskom zapisu i pomaže efikasnoj i zdravoj ishrani. Izbor odgovarajuće vrste vežbanja je važan ne samo za povećanje efikasnosti našeg fizičkog potencijala već i za potrebe održavanja vitalnosti i zdravog gubitka kilograma i samim tim sprečavanje pojave određenih bolesti. Cilj je da se na osnovu laboratorijskih rezultata konsultuje sa nutricionistom koji na osnovu toga daje adekvatan režim ishrane. Na kraju ide fizička aktivnost, korigovana u skladu sa prethodno urađenim analizama”, savjetuje specijalista genetike.

 Kako se vrši DNK testiranje?

DNK test se radi jednom. Podrazumijeva izolaciju DNK iz krvi ili brisa sluzokože usne duplje.

Ovim testom analizira se:

- šest najčešćih varijanti gena povezanih sa povišenim indeksom tjelesne mase (ITM), gojaznošću i povećanim udjelom masnog tkiva (tzv. jabukoliki tip gojaznosti koji je rizičan za razvoj kardiovaskularnih bolesti)

- dvije najčešće varijante gena povezane sa intolerancijom na laktozu koja je često uzrok problema sa varenjem

- sekretor status povezan sa metabolizmom ugljenih hidrata

- varijante gena povezane sa: metabolizmom folata (vitamin B9) koje su važne za funkcionisanje nervnog, krvnog i imunog sistema; varijante gena povezane sa aerobnom izdržljivošću, jačinom i snagom mišića i varijante gena povezane sa većim smanjenjem količine masnog tkiva pri pojačanoj aerobnoj aktivnosti

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije