Zdravlje

Da biste postigli željenu kilažu - koristite mozak

Da biste postigli željenu kilažu - koristite mozak
Da biste postigli željenu kilažu - koristite mozak

Stručnjaci kažu kako je jedan od glavnih razloga zbog čega neki ljudi imaju poteškoća s mršavljenjem to što ne znaju kako im funkcioniše mozak i kako ih mozak zavarava kada se radi o hrani.

-1- Držite se podalje od fotografija hrane

Što više gledate hranu - to više jedete. Kada gledamo hranu na fotografijama ili TV-u, naše tijelo luči hormon koji se povezuje s apetitom, pa bi osobe koje žele smršati trebalo da izbjegavaju gledanje u privlačna jela.

-2- Nemojte jesti s ljudima koji uzimaju velike porcije

Tri naučnika s različitih univerziteta sprovela su istraživanja koja su dala jednake rezultate - "na ljude utiču oni koji s njima sjede za stolom, čak i ako toga nisu svjesni". Ako osobe pored vas biraju veće porcije i vi ćete vjerovatno steći takvu naviku.

-3- Podsjećajte se na ono što vam je bitno

Ako želite smršati, teško da ćete to uspjeti ako to radite samo zbog brojke na vagi, ali ako mozak stalno podsjećate na razloge zbog kojih je bitno da izgubite kilograme, tada ćete imati više motiva. Svakodnevno se podsjećajte na zdravstvene motive, događaj koji vam predstoji, to da ćete se bolje osjećati, imati više energije…

-4- Budite srećni

Na taj način ćete izbjegavati emotivno prejedanje. Posebno ako ste nesrećni zbog viška kilograma koje imate, to vam ne pomaže. Što ste kritičniji prema svom tijelu - to ćete teže gubiti kilograme. Stoga neka vam prva zadaća bude zavoljeti svoje tijelo takvo kakvo jeste, a zatim ćete raditi na tome da ono bude još zdravije.

-5- Dovoljno spavajte

Kada spavamo naš um se odmara, a to vam pomaže da mršate. Naučnici znaju da je dio razloga za debljinu skriven u genetici, ali novija istraživanja pokazuju da premalo sna aktivira genetički kod koji podstiče debljanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije