Zdravlje

Da li je supa od kostiju zaista tako zdrava?

Da li je supa od kostiju zaista tako zdrava?
Da li je supa od kostiju zaista tako zdrava?

Nakon brojnih tvrdnji zagovornika da imaju izuzetno blagotvorno dejstvo na varenje, kvalitet kose, upalne procese i bolove u zglobovima, mnogi su poželjeli da ovu vrstu supe uvrste u svoj jelovnik.

Za supu od kostiju koriste se pileće, goveđe ili riblje kosti, koje treba kuvati između 4 i 48 sati, sve dok ne počnu da se razlažu i otpuštaju nutrijente i proteine (poput kalcijum fosfata ili kolagena) u mnogo većim količinama nego što ih u supi inače ima, piše B92.

Međutim, nisu svi naučnici saglasni po pitanju njihovog lekovitog dejstva na organizam.

“To nije magični lijek za sve boljke koji treba piti po cijeli dan, kao što se često navodi, ali je i dalje vrlo zdrava i korisna hrana koja hidrira organizam, snabdijeva ga kolagenom i ima protivupalno dejstvo.

A poznato je da kolagen ima pozitivno dejstvo na zdravlje kostiju, zglobova i kože”, navodi Don Džekson Blatner, nutricionista-dijetetičar.

Doktor Lisa Jang, pomoćni profesor Univerziteta u Njujorku, navodi da do sada nije sprovedeno nijedno iscrpno kliničko istraživanje koje bi potvrdilo široko rasprostranjene tvrdnje o lijekovitim svojstvima supe od kostiju.

“U posljednje vrijeme nastala je prava pomama za supama od kostiju, i slažem se sa time da prijaju tijelu u ovim hladnim danima. Međutim, smatram da su neke namirnice poput kelja daleko efikasnije u održanju dobrog zdravlja organizma. Prednost je što kelj možete jesti na toliko načina, u salati, obarenog, ili ga jednostavno dodati u smuti”, zaključila je Jang.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije