Zdravlje

Da li jednokratni brijač može da se koristi više puta?

Da li jednokratni brijač može da se koristi više puta?
Da li jednokratni brijač može da se koristi više puta?

Kao i većina žena, ako se depilirate brijačem vjerovatno ga koristite više puta. Dermatolozi otkrivaju koliko ih dugo možemo koristiti, odnosno kada ih treba bacati.

Iako svi znamo da su jednokratni brijači kratkog životnog vijeka, većina ih koristi više puta. Iako na njima piše da su jednokratni, za one skuplje očekujemo da traju duže pa ih duže i koristimo.

Ali njihov rok trajanja izrazito je individualan i zavisi od toga koliko često se depilirate, brijete i koliko vam je dlaka čvrsta. Većina dermatologa ipak predlaže da svoj brijač zamijenite najkasnije poslije pet do sedam depiliranja. Čak i ako se rijetko depilirate, brijač bi trebalo zameniti najviše poslije mjesec dana jer se na njima skupljaju bakterije, a vjerujte ne želite da izvor zaraze bude nešto što vam zbog nepažnje može isjeći kožu.

Kupatilo je zbog svoje vlažnosti pogodno za razvoj bakterija, naročito ako brijače ostavljate na kadi ili u tušu. Posebno je opasno ako tako razmnožene bakterije prenesete na područje bikini zone. Pored toga zbog vlažnosti vazduha sječivo brže tupi.

Zato se i ženama i muškarcima savjetuje da brijače isključivo drže u kupatilskom ormariću ili na bilo kom drugom relativno suvom mjestu.

"Na prvi znak rđanja, smanjene oštrine, ili oštećenja kože, otarasite se brijača", objasnila je britanski dermatolog Vitni Bau.

Muškarcima se preporučuje da žilete promijene na svake dvije nedjelje ili čim primjete da su oštrice postale tupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije