Zdravlje

Dajte djeci kikiriki, kako ne bi postala alergična

Dajte djeci kikiriki, kako ne bi postala alergična
Dajte djeci kikiriki, kako ne bi postala alergična

Bebama bi već od četvrtog mjeseca života trebalo davati grickalice od kikirikija, jer bi tako mogle da se spriječe alergije na ovu namirnicu, tvrde naučnici.

Broj djece alergične na kikiriki udvodstručio se na Zapadu u poslednjih 10 godina, a javljaju se slučajevi i širom Afrike i Azije.

U ozbiljnim slučajevima može da doće i do anafilaktičkog šoka koji može biti fatalan.

Već godinama pedijatri i alergolozi savjetuju roditeljima da djeci ne daju kikiriki u prvim godinama života, ali stručnjaci sada tvrde da je potrebno promijeniti preporuke.

Studija sprovedena na Kings koledžu u Londonu objavljena u stručnom časopisu New England Journal of Medicine pokazuje da se broj djece alergične na kikiriki drastično smanjuje ukoliko im se čim počnu da jedu čvrstu hranu daje ova namirnica, piše B92.

Studijom je obuhvaćeno 640 djece uzrasta od četiri do 11 mjeseci iz dečje bolnice Evelina u Londonu, za koju se smatralo da su sklona alergiji na kikiriki, zato što su patila od akcema i/ili alergije na jaja.

Do pete godine djeci su davane namirnice koje sadrže kikiriki tri puta nedeljno, dok ga u kontrolnoj grupi djeca nisu jela.

Do pete godine manje od jednog procenta djece koja su redovno jela kikiriki imalo je alergiju na tu namirnicu u poređenju sa 17,5 odsto među ostalim.

Profesor Gidion Lak, vođa studije, kaže da je izbjegavanje kikirikija dijelom izazvalo povećanje broja alergičnih.

"Jedan od razloga zbog kojih su ljudi prestali da daju djeci kikiriki u sedamdesetim i osamdesetim godinama je taj što su strahovali da može izazvati gušenje. Tek je 2000. godine izdato upozorenje da treba izbjegavati davanje kikirikija djeci radi alergija", kaže Lak.

Osam godina kasnije, preporuke su promijenjene jer nisu postojali dokazi da izbjegavanje kikirikija može spriječiti nastanak alergije.

Tek sada naučnici počinju da sumnjaju da bi tu namirnicu djeci trebalo davati kao prevenciju.

To, pak, ne smije biti cijeo kikiriki, nego omekšan kikiriki puter ili neki flips na bazi smokija, kako bi se spriječilo eventualno gušenje. Svim bebama kojima testovi na alergiju ne pokažu reakcije na kikiriki, treba da jedu ovu namirnicu, smatraju stručnjaci.

Istraživači sada žele da provjere da li i druge alergije mogu da se spriječe postepenim uvođenjem određenih namirnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije