Zdravlje

Dijeta sa gljivama

Dijeta sa gljivama
Dijeta sa gljivama

Novi hit je dijeta sa gljivama koja je nazvana "M-plan", a da je dobra poručuju nam i zvezde poput Keti Peri i Keli Ozborn.

Gljive sadrže vlakna koja su dobra za probavu, a osim toga ostavljaju osjećaj sitosti dugo vremena pa niste stalno gladni. To će spriječiti stalnu želju za nezdravim grickalicama.

Dijeta od gljiva dobra je za zdravlje

Kako pojašnjava Dženet Džekson, gljive su pomalo zanemarene iako su bogate proteinima koji su naročito važni za normalno funkcionisanje organizma, a opet nemaju puno kalorija. Napominje i da je ovo jedna od rijetkih dijeta koja je dobra za zdravlje jer podrazumijeva uravnoteženu ishranu.

Poenta ove dijete je da jedan obrok dnevno (samo jedan) da zamijenite obrokom od gljiva. Bitno je pridržavati se ove preporuke dvije nedelje. Ljudi koji su osmislili ovu dijetu garantuju pozitivne rezultate i reakcije. Navodno možete pozdraviti nakupine sala na stomaku, bokovima i preponama.

A dok se ne pojave detalji vezani uz ovu dijetu, vi se počastite ukusnim jelima sa gljivam koje već znate. Primera radi, možete za doručak napraviti omlet, a za ručak gulaš od gljiva. Za večeru pripremite gljive na roštilju ili grilu. To su sve ukusni, a niskokalorični obroci, piše Prva.

Ako se ova dijeta ne pokaže kao djelotvorna, znate da ste uživali u zdravoj hrani. Gljive sadrže veće količine vitamina B1, B2, C i D, dijetalnih vlakana, te mineralnih materijai (kalijum, gvožđe, cink, kalcijum). Gljive su jedine namirnice biljnog porijekla koje u svom sastavu sadrže vitamin D, te se stoga često preporučuju kod sprečavanje rahitisa, i drugih metaboličkih bolesti kostiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije