Zdravlje

Divlji lan za zdravu jetru

Divlji lan za zdravu jetru
Divlji lan za zdravu jetru

Divlji ili bogorodičin lan (Camelina sativa), lanilist, njemački sezam, sibirsko uljno sjeme su različiti nazivi drevne uljarice, koja se u Evropi koristi milenijumima.

Kao korov raste na pašnjacima, pored puteva, na željezničkim nasipima, ali i zajedno sa običnim lanom. Od starog Rima pa do Drugog svjetskog rata, ulje lanilista bilo je uobičajeno u ishrani Njemaca, Skandinavaca, Rusa i drugih naroda. A onda su neopravdano počele da ga potiskuju druge uljarice.

Danas se, s razlogom, ponovo javlja interesovanje za ulje divljeg lana, jer sadrži čak 45 odsto izuzetno važnih omega-3 masnih kiselina i jedinstveni kompleks antioksidanasa, koji ga čini otpornim na toplotu i onemogućava da užegne. Sličan je običnom lanu, ali se razlikuje po ukusu i boljoj adaptaciji na promjene. Ova vrsta ulja je izuzetno zdrava, pogodna je kao dodatak salatama i drugim jelima, ali i za kuvanje.

U kombinaciji sa orasima predstavlja savršeno jedinjenje polinezasićenih masnih kiselina, izuzetno ljekovitih za srce i krvne sudove. Omega-3 masne kiseline su u centru pažnje i prirodnog, holističkog liječenja. Opsežna istraživanja i brojne kliničke studije potvrđuju da su ove kiseline uključene u većinu fizioloških procesa u organizmu, a njihov nedostatak može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Ako ih nema u dovoljnoj količini, može da se javi arterioskleroza, hipertenzija i druge bolesti krvnih sudova i srca, kao i artritis, dermatitis, astma, čak i karcinom. Divlji lan je izuzetan lijek i za suvu kožu, atopijski dermatitis i druge zapaljenske bolesti.

Zbog svih blagodeti ulja ove biljke, mnogi ga preporučuju.

Sadrži čak 57 odsto alfa-linolenske kiseline, koja je savršeni čistač krvnih sudova jer smanjuje nivo triglicerida i lošeg holesterola. Posjeduje i više od 30 odsto mononezasićenih masnih kiselina, kao što je oleinska i gadooleinska.

Po količini tokoferola, odnosno vitamina E, izdvaja se u odnosu na ostale prirodne izvore. Ima mnogo prednosti u odnosu na prilično rasprostranjeno ulje običnog lana.

Zbog bogatstva vitamina E je zastupljen i u kozmetici. Od njega se prave ulja za intenzivnu njegu kože lica i tijela, ali i emulzije, kreme i mlijeka. Koristi se uglavnom za suvu kožu, kao i osetljivu, sklonu upalama i iritacijama, jer ga sa lakoćom upija.

ČAJ ZA JETRU

OD divljeg lana se pravi čaj, koji pomaže jetri. Priprema se na uobičajen način, od osušene biljke. Efikasan je u liječenju žutice i čišćenju jetre, ali i kod problema sa probavom. Pomaže kod zatvora i nagomilavanja tečnosti u organizmu.

(novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije