Zdravlje

Djecu od najranijeg uzrasta učiti pravilnom održavanju higijene zuba

Djecu od najranijeg uzrasta učiti pravilnom održavanju higijene zuba
Foto: N.N. | Djecu od najranijeg uzrasta učiti pravilnom održavanju higijene zuba

BANJALUKA - Karijes u ranom djetinjstvu je bolest savremenog načina života, zbog čega je potrebno djecu od najranijeg uzrasta učiti dobrim navikama u održavanju higijene zuba, poručila je danas specijalista preventivne dječije stomatologije u Zavodu za stomatologiju Republike Srpske Jovana Lovrić.

Lovrićeva je istakla da je predškolski uzrast najadekvatniji da se djeci daju smjernice kako da pravilno održavaju oralnu higijenu.

"U ovom periodu se pojavljuju prvi stalni zubići i mijenjaju se prehrambene navike, jer djeca polaze u školu", rekla je Lovrićeva.

Ona je sa kolegama iz Zavoda ugostila mališane predškolske ustanove Klub za djecu "Zvjezdice" kojima je održala edukativni čas s ciljem približavanja ove profesije, kako im odazak kod zubara ne bi bio traumatično iskustvo.

Prema njenim riječima, karijes je u izuzetnom usponu u svim uzrasnim grupama, uprkos brojnim obavještenjima, edukacijama, te postojanju raznih vrsta pasti.

"Neadekvatno održavanje oralne higijene, sve češći međuobroci, konzumiranje grickalica, te neuobročenost djece - glavne su navike zbog kojih se karijes sve češće javlja. Potrebno je da roditelji djeci ukažu da su to nezdrave navike zbog kojih kasnije mogu da imaju ozbiljnih problema", rekla je Lovrićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije