Zdravlje

Dodaci natrijuma mogu pomoći ranije rođenim bebama

Dodaci natrijuma mogu pomoći ranije rođenim bebama
Dodaci natrijuma mogu pomoći ranije rođenim bebama

VAŠINGTON - Dodaci natrijuma mogu da pomognu povećanju mase nedonoščadi, pokazale su nedavno objavljene studije američkih istraživača.

Rezultati su dobijeni proučavanjem 53 slučaja prerano rođene djece koja su rođena prije 32. nedelje trudnoće tokom njihovog prvog mjeseca života, piše portal Vitamini.

Značajne razlike primijećene su između grupe u kojoj su bila djeca koja su dobijala dodatke natrijuma i kontrolne grupe koja je dobijala placebo (placebo efekat je efekat koji se postiže kada se tokom ispitivanja nekog novog farmakološkog preparata u eksperimentalnoj grupi istovremeno drugoj kontrolnoj grupi daje medikament sa potpuno neutralnim dejstvom).

Tom prilikom su dodaci natrijuma uticali na brže povećanje tjelesne mase i ređe pojavljivanje hiponatremije - po život opasnog stanja niskog nivoa natrijuma u krvi.

S druge strane, povećanje pojave čestih poremećaja povezanih s prijevremenim rođenjem nije primijećeno.

S obzirom da usporeni rast nedonoščadi može negativno da se odrazi na razvoj nervnog sistema, autori studije su naglasili da ovi rezultati govore u korist ranom dodavanju natrijuma u ishranu.

Međutim, oni su takođe zaključili da je potrebno sprovesti još studija da bi se odredila optimalna doza i trajanje terapije natrijumom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije