Zdravlje

Dvije čaše akohola dnevno, veći rizik za moždani udar

Dvije čaše akohola dnevno, veći rizik za moždani udar
Dvije čaše akohola dnevno, veći rizik za moždani udar

Prema novom švedskom istraživanju, svakodnevno ispijanje više od dva alkoholna pića znatno povećava rizik od moždanog udara (šloga) u srednjim godinama.

Istraživanje je bilo sprovedeno na 11. 644 odraslih blizanaca, među kojima je tokom 43-godišnjeg praćenja, 30 odsto doživilo šlog, piše stručni časopis "Stroke".

Podrobna analiza je pokazala da neumjerena konzumacija alkohola, definisana kao ispijanje više od dva alkoholna pića dnevno, može da poveća rizik od moždanog udara za čak 34 odsto.

Neumereni unos alkohola najviše je bio povezan s rizikom od moždanog udara tokom 50-ih i 60-ih godina života, i to nezavisno od prisutnosti dobro poznatih rizičnih faktora - visokog krvnog pritiska i dijabetesa tipa 2.

Podaci o životnim navikama parova blizanaca među kojima je jedna osoba doživela, a druga nije moždani udar, pokazali su da je negativan uticaj alkohola nezavistan od genetskih faktora i životnom stilu tokom djetinjstva.

Zapaženo je da oko 75. godine života konzumacija alkohola prestaje da bude glavni rizični faktor, ali nepovoljni uticaj ipak imaju visok krvni pritisak i dijabetes

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije