Zdravlje

Ekcem - dječja noćna mora

Ekcem - dječja noćna mora
Foto: Ilustracija | Ekcem - dječja noćna mora

Atopijski dermatitis ili ekcem spada u jedno od veoma čestih kožnih oboljenja. Izraz atopijski ukazuje na to da oboljenje ima nasljedni karakter, a u oko 60 odsto slučajeva je udruženo sa drugim alergijskim reakcijama, kao što su alergija na hranu, astma ili alergijska kijavica.

Atopijski dermatitis najčešće pogađa bebe i djecu, ali se može nastaviti i u starijoj dobi. Ono što svakako zabrinjava jeste da je broj oboljelih od atopijskog dermatitisa u porastu  iako samo oboljenje nije zarazno i ne može se prenijeti na drugu osobu.

Ekcem uzrokovan pelenama, koji je mnogo češći ljeti kad je vruće, ne izgleda lijepo, a nije ni prijatan. Ako je bebina koža koja je u dodiru s pelenom crvena i bolna, tada već imate vrlo značajnu dijagnozu. Dobra vijest je da taj osip možete izliječiti u roku od nekoliko dana, a savjesnom njegom možda ga se i riješiti zauvijek.

Uklonite pelenu

Ukoliko je ekcem uzrokovala pelena, pozabavite se njom. Ako primijetite da dijete ima osip skinite mu pelenu kad je god to moguće. Tako urin i stolica neće dospjeti na kožu. Kako biste izbjegli nesreće dok dijete nema pelenu, stavite ga na gumenu prostirku koju možete lako očistiti.

Često presvlačenje

Najefikasniji način kojim ćete izliječiti ili spriječiti ekcem je taj da je vaše dijete uvijek čisto i suvo. Topla vlažna pelena pospješuje kožne infekcije.

Kada ljekaru

Ako ništa ne pomaže, posjetite ljekara. Ekcem izazvan pelenom može se pogoršati ako ga ne liječite, a guza vaše bebe može postati hrapava i bolna. Možete pričekati dva do pet dana, ako se osip za to vrijeme ne popravi trebalo bi da odete ljekaru.

Tretiranje

Mokra krpa i sapun najbolje će očistiti bebinu guzu. Pažljivo uklonite sve ostatke sapuna čistom mokrom krpom ili ih isperite čistom vodom.

Obrišite guzu

Kad mijenjate pelenu pazite na to da ste temeljno obrisali to područje tijela. Preporučljivo je ostaviti bebu nekoliko minuta bez pelene da se koža osuši na vazduhu.

Mast protiv osipa

Mnogi ljekari preporučuju korištenje kreme ili masti protiv osipa koju treba nanijeti pri svakom presvlačenju. Takve kreme djeluju kao štit protiv urina i stolice.

Pokušajte s puderom

Drugi način da zaštitite kožu vašeg djeteta od tvari koje je iritiraju jeste nanošenje dječjeg pudera na bebinu guzu. Ipak, budite pažljivi jer su istraživanja dokazala da može biti smrtonosno ako dijete udahne puder.

Moguće infekcije

Ponekad je ono što smatrate ekcemom u stvari gljivična infekcija, poznata i kao Candida albicans. Nije uvijek jednostavno razlikovati ih, iako gljivična infekcija često izgleda poput bijelih tačkica na crvenoj podlozi.

Zastupljenost u svijetu

- 10 do 20% beba i djece

- 2 do 5% odraslih

Higijena

* Kupanje i tuširanje od neprocjenjive va-žnosti

* Voda ne smije da bude previše topla da ne bi izazvala svrab

* Kupanje treba da traje od pet do 10 minuta

* Za kupanje se preporučuju kupke ili gelovi

* Važno dobro isprati kožu i nježno je osušiti tapkanjem

* Kožu poslije kupanja treba hidrirati kremom ili losionom

* Preporučuje se isključivo pamučna garde-roba

* Dijete ne treba suviše utopljavati dok spava

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije