Zdravlje

Elektronski uređaji remete san tinejdžera

Elektronski uređaji remete san tinejdžera
Elektronski uređaji remete san tinejdžera

OSLO - Što više vremena tinejdžeri provode pred ekranima kompjutera i mobilnih telefona, to će kraće da spavaju, posebno ako posegnu za mobilnim prije odlaska na spavanje.

Istraživanje je 2012. sproveo Centar za zdravlje djece u Bergenu koje je obuhvatilo oko 10.000 mladih uzrasta od 16 do 19 godina, piše časopis "BMJ Open".

Stručnjaci su pitali tinejdžere kako spavaju, koliko dugo gledaju u ekrane van škole i kakvu vrstu uređaja koriste.

Ispitanici su kazali da im u prosjeku treba između 8 i 9 sati sna da bi se osjećali odmorno.

Kod onih koji su pred ekranima provodili više od 4 sata dnevno bilo je 3,5 puta više vjerovatnoće da će noću da spavaju manje od 5 sati, pokazalo je istraživanje, koje je utvrdilo i da su imali 49 odsto veće šanse da će im trebati više od 60 minuta da zaspu.

S druge strane, manji je rizik od pomerenog i kraćeg sna primjećeni među mladima koji su sat vremena prije spavanja koristili MP3 player,  konzolu ili televizor.

Problemi povezani s narušenim ritmom uključuju bol u mišićima, napetost i glavobolje, pogotovo ako se predugo igraju igrice.

Prema važećim preporukama Američke akademije za pedijatriju iz 2004, nije dobro imati televizor u spavaćoj sobi, a stručnjaci ističu da to važi i za druge elektronske uređaje poput kompjutera i mobilnih telefona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije