Zdravlje

Eliksir života koji će preporoditi tijelo i um

Eliksir života koji će preporoditi tijelo i um
Foto: Ilustracija | Eliksir života koji će preporoditi tijelo i um

Recepturu za karmelićansku vodicu osmislile su časne sestre karmelićanke u Srednjem vijeku. Napravite i vi napitak koji će vas preporoditi, vratiti vam snagu i dobro raspoloženje

Zbog svojstava koji djeluju pozitivno na tijelo i um matičnjak se naziva biljkom koja vraća radost življenja i snagu. Poseban je i zbog toga je je jedna od malobrojnih biljaka koje su istovremeno ljekovite, mirisne, ukrasne, začinske, aromatične, medonosne i imaju industrijsku primjenu.

Studije su dokazale koliko je matičnjak koristan za ljudsko zdravlje, a lista zbog čega je matičnjak dobro koristiti je podugačka:

1. Smanjuje stres, nesanicu i napetost

2. Poboljšava koncentraciju

3. Zbog antioksidanata, koji štite ćelije tijela od oštećenja uzrokovanih oksidacijom, pomaže oboljelima od Alzheimerove bolesti da poboljšaju pamćenje

4. Pomaže kod probavnih poremećaja kao što su grčevi, te lokalno za herpes na usni.

5. Smanjuje glavobolju i visoku temperaturu

6. Ublažava trudničke mučnine i menstrualne grčeve, itd.

"Matičnjak je slavan po svojim ljekovitim svojstvima, a između ostalog, pomaže kod glavobolje, stresa, nesanice, poboljšava koncentraciju,..."

Ekstrakt matičnjaka ima antibakterijska, antivirusna i umirujuća svojstva, a upotrebljava se i kao začin. Listovi matičnjaka imaju blag miris nalik na limun i metvicu. Krajem ljeta na biljci se pojavljuju mali, bijeli cvjetovi puni nektara koji privlače pčele zbog čega joj je latinski naziv Melissa (grč. pčela).

Jedan od najpoznatijih pripravaka od matičnjaka je karmelićanska vodica čiju su recepturu osmislile časne sestre karmelićanke u Srednjem vijeku. Karmelićanskoj vodici pripisivana su čudotvorna svojstva te postoje zapisi iz 17. vijeka o ljudima koji su doživjeli stotinu i više godina zbog njene redovne konzumacije tokom doručka. Karmelićanska vodica sredstvo je za liječenje napetosti, razdraženosti, lupanja srca, migrene, depresije, straha i treme, slabog pamćenja, zamora, a možete je koristiti kao parfem i za masažu.

Sastojci:

-       litra alkohola (votka, rum, konjak ili brandy)

-       165 grama sušenih cvjetnih vrhova matičnjaka

-       40 grama nešpricane limunove korice

-       5 grama korijena anđelike

Pomiješajte sve sastojke i ostavite u hladu dvije nedjelje, nakon toga dodajte:

-       65 grama korijandera

-       12,5 grama muškatnog oraščića

-       12,5 grama cimeta

-       1,5 gram klinčića

Ostavite još nedjelju dana u hladu, a nakon toga procijedite u tamnu bocu. Pijte jednu do dvije kašičice karmelićanske vodice dnevno.

(zadovoljna.dnevnik.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije