Zdravlje

Formula za zdravo mršavljenje

Formula za zdravo mršavljenje
Formula za zdravo mršavljenje

Za gubitak težine i prevenciju kardiovaskularnih bolesti potrebno je biti na prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata, zaključak je to istraživanja provedenog na univerzitetima "Tulane", "Kaiser Permanente" i "Johns Hopkins" u SAD-u.

Istraživački tim je proveo istraživanje  s namjerom da saznaju na koji način prehrana s malo ugljikohidrata djeluje na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, a za šta do sada nije bilo dovoljno podataka, prenosi Večernji list.

Sudionici su podijeljeni u dvije grupe, od kojih je jedna bila na prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata, manje od 40 grama na dan, a druga na dijeti s niskim udjelom masnoća. Istraživači su provjeravali zdravstveno stanje sudionika nakon 3, 6 i 12 mjeseci.

Učesnici iz prve grupe, odnosno oni na prehrani s manje ugljikohidrata izgubili su u prosjeku oko 3,5 kilograma i mnogo više nataloženih masnoća od onih u drugoj grupi. Osobe koje su duže vrijeme bile na prehrani s manje ugljikohidrata imali su i manji rizik od kardiovaskularnih bolesti zbog sniženog nivoa masnoće u krvi.

Osobe koje su bile na dijeti sa smanjenim udjelom masnoća izgubile su više masnih naslaga u području trbuha nakon razdoblja od 3 i 6 mjeseci, dok se ta razlika gotovo potpuno izgubila nakon godinu dana u poređenju s prvom grupom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije