Zdravlje

Francuski hirurg sproveo nikad ranije izvršen zahvat

Francuski hirurg sproveo nikad ranije izvršen zahvat
Foto: Ilustracija | Francuski hirurg sproveo nikad ranije izvršen zahvat

Francuski hirurg je uradio drugu transplantaciju lica na istom pacijentu, što nikad ranije nije urađeno, a pacijent se osjeća dobro i čak je nedavno proveo vikend u Bretanji.

Doktor Loran Lantijeri iz bolnice Žorž Pompidu u Parizu je prvi put presadio novo lice pacijentu Žermou Amonu 2010. godine kada je Amon bio u srednjim tridesetim. Ali kad je obolio 2015. Amon je dobio lijekove koji su se sudarili sa lijekovima koje je primao protiv odbacivanja transplantiranih organa.

Prošlog novembra tkivo na njegovom presađenom licu je počelo da izumire i doktor Lantijeri ga je uklonio.

To je ostavilo Amona bez lica, što je stanje koje je Lantijeri opisao kao "mrtvaca koji hoda". Amon nije imao kapke, uši, kožu i nije mogao da govori ili jede. On je ograničeno čuo i mogao je da se izražava samo tako što bi malo okretao glavu malo pisao.

"Ako nemate kožu imate infekcije. Bili smo jako zabrinuti zbog mogućnosti novog odbacivanja", rekao je Lantijeri danas za AP.

U januaru kada se pojavio donor za drugo lice Lantijeri i njegov tim obavili su drugu transplantaciju lica na Amonu. Prije nego što su ga podvrgli drugom presađivanju ljekari su morali da zamijene svu njegovu krv u proceduri koja je trajala mjesec dana da bi eliminisali potencijalno zabrinjavajuća antitela iz ranijih tretmana.

"Za čovjeka koji je kroz sve ovo prošao, što je kao da si prošao kroz nuklearni rat, on se dobro drži", rekao je Lantijeri. On je rekao da se Amon sada prati kao bilo koji pacijent sa običnom transplantacijom lica.

Amonovo prvo presađeno lice donirao je je jedan 60-godišnjak, a drugi donor je bio 22 godine star.

"Ja imam 43 godine, a donator je imao 22, tako da sam postao 20 godina mlađi", našalio se Amon danas na francuskoj televiziji.

Drugi ljekari pozdravili su napore francuskog tima i rekli da bi ta tehnika mogla da bude upotrebljena da pomogne kritično bolesnim pacijentima sa malo opcija.

Doktor Bohdan Pomahac sa Univerziteta Harvard, koji radi transplantacije lica u SAD rekao je da će slične procedure na kraju postati češće, kako broj pacijenta raste.

Rekao je da će sve više morati da se prihvati da je hronično odbacivanje realnost, da će transplantacije lica s vremenom postati nefunkcionalne i iskrivljene i da bi tada trebalo razmatrati novu transplantaciju.

On je rekao da se još ne zna koliko dugo bi mogla da traje transplantacija lica, ali vjeruje da bi moglo da bude slično kao i za bubrege oko 10 do 15 godina. Lantijeri je rekao da će njegov tim uskoro objaviti svoje nalaze u medicinskom časopisu i izrazio nadu da će slučajevi kao Amonov ostati izuzetak.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije