Zdravlje

Gastritis muči zbog zeleniša sa trpeze

Gastritis muči zbog zeleniša sa trpeze
Gastritis muči zbog zeleniša sa trpeze

Kod nekih osoba, naročito kod onih koji pate od sindroma iritabilnog crijeva, promjena ishrane i obilje zeleniša u proljeće uzrokuju brojne tegobe. Zato nije rijetkost da se upravo u ovo doba godine češće nego inače traži pomoć gastroenterologa.

Doktorka Aleksandra Pavlović, specijalista interne medicine - gastroenterohepatolog Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" kaže da konzumiranje mladog luka, rotkvica, špinata, a naročito brokolija, crnog i bijelog luka, kupusa, patlidžana, krastavca, paprike, kukuruza i mahunarki može da izazove ili pogorša simptome kao što su nadutost, bolovi u trbuhu, pojačani gasovi, neredovne stolice, dijareju:

- Većina ovih namirnica sadrži šećere koji su direktno odgovorni za otežano varenje i dovode do digestivnih problema. Zato pacijentima koji imaju ove tegobe preporučujemo da se pridržavaju "Fudmap dijete". Riječ je o dijeti koja podrazumijeva izbjegavanje pomenutih šećera.

Kada nadutost nije previše izražena, kao ni grčevi i gasovi, od pomoći mogu da budu samo probiotici koji sadrže i prebiotike.

Od sindroma iritabilnog crijeva obično pate pacijenti koji su često psihički napeti i pod stresom. Međutim, uzrok ovog stanja je nekad i intolerancija na određenu hranu, pa i alergije. Istraživanja pokazuju da ovaj sindrom češće pogađa mlade ljude i dvostruko je zastupljeniji kod žena.

Najpouzdanija dijagnostika kod upornih tegoba je gastroendoskopija, a od velikog značaja su i pregled hormona štitaste žlijezde, pregled stolice na skriveno krvarenje, kao i kolonoskopija i irigografija.

TERAPIJA

Liječenje zahtijeva strpljenje i dijetu, a po potrebi psihološke tretmane i lijekove. Važno je da se prepoznaju namirnice i stanja koja pogoršavaju simptome. Najčešće greške su u pogrešnom jelovniku i neodgovarajućim mehanizmima u borbi protiv stresa.

(novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije