Zdravlje

Genskom terapijom poništili paralizu kod pacova

Genskom terapijom poništili paralizu kod pacova
Foto: N.N. | Genskom terapijom poništili paralizu kod pacova

Naučnici su postigli veliki uspjeh u liječenju paralize, tako što su komplikovanom genskom terapijom uspjeli da paralisanim pacovima povrate veliki broj motoričkih funkcija.

Tim sa Kraljevskog koledža u Londonu koristio je gensku terapiju kako bi popravio oštećenja kičmene moždine kod pacova. Životinje su nakon liječenja uspjevale da koriste udove i da se pomoću prednjih šapa hrane.

Istraživanje je još u ranoj fazi, ali su rezultati već veoma obećavajući i ohrabrujući da će jednog dana poništavanje efekata paralize biti moguće.

Kičmena moždina povezuje i nosi instrukcije iz mozga u ostatak tijela.

Nakon njenog oštećenja, tijelo popravlja povrijeđenu moždinu ožiljačnim tkivom, koje se, nažalost, ponaša kao prepreka za uspostavljanje novih veza između nerava.

Genskom terapijom pokušano je da se tijelu naloži da rastvori ožiljačno tkivo. Trebalo je da se ćelijama donesu nove genetske instrukcije, gen, kako bi tijelo uklonilo ožiljke.

Instrukcije su nosile naredbu za proizvodnju enzima hondroitinske sulfataze, a donesene su putem virusa. Konačno, pacovima je dat lijek koji je aktivirao instrukcije.

Životinje su nakon dva mjeseca terapije uspostavile kontrolu nad prednjim nogama.

„Osim korišćenja prednjih nogu, otkrili smo dramatično povećanje aktivnosti u kičmenoj moždini, što ukazuje na uspostavljanje novih veza između nerava“, objasnila je Emili Burnsajd, jedna od učesnica istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije