Zdravlje

Gnojna angina: Uzroci, simptomi, liječenje

Gnojna angina: Uzroci, simptomi, liječenje
Foto: Ilustracija | Gnojna angina: Uzroci, simptomi, liječenje
N.N.

Gnojna angina je bolest koja najčešće pogađa malu djecu, ali zna se javiti i kod odraslih ljudi. Glavne karakteristike ove bolesti su poteškoće s gutanjem i bol u grlu, a javlja se zbog pada imuniteta.

Simptomi ove bolesti mogu se ublažiti, a iako može proći sama od sebe, najčešće se liječi antibioticima.

Simptomi gnojne angine

Simptomi gnojne angine su crvenilo u grlu, prisutnost plaka na krajnicima, gubitak apetita, povišena tjelesna temperatura, glavobolja, osip u ustima ili na koži, upala sluznice očiju, bolovi u trbuhu, bol u grlu koja se širi na uši, natečeni krajnici s bijelim mrljama na sebi, zadah, pospanost i slabost, otečene limfne žlijezde na vratu i ispod vilice, promjene u glasu ili gubitak glasa, kašalj i curenje iz nosa, povraćanje i mučnina.

Gnojnoj angini su najčešće podložna djeca do 3 godine koja su posebno osjetljiva na zarazne bolesti. Ako se djetetu javlja gnojna angina više puta u godini znači da je riječ o upali krajnika.

Prilikom liječenja je najvažnije pomoći djetetu da se odmori i što prije uspije vratiti svakodnevnim aktivnostima. Potrebno ga je potaknuti da pije i jede. Kruta hrana ne smije biti na jelovniku s obzirom na bol u grlu, a nije preporučljivo djetetu nuditi ni toplo piće i hranu. Najbolje je da jede hladna jela, sladoled i pije hladne napitke.

Na unos tekućine je posebno potrebno obratiti pažnju kako bi se spriječila dehidracija, a najbolji izbor su mineralna voda i sokovi. Pomoći mu se može isto tako da mu se grlo ispere toplom slanom vodom.

Bolest se osim kod djece može razviti i kod odraslih osoba, a najčešće pogađa stariju populaciju. Dijagnozu je moguće ustvrditi uz pomoć krvne slike ili brisa grla, a bris se radi samo ako se sumnja na bakterijsku upalu.

Liječenje gnojne angine

Za gnojnu anginu se uvijek prepisuje antibiotik te je važno da osoba miruje, izbjegava krutu i začinjenu hranu i pije puno tekućine. Potrebno se hraniti kašama, juhama i pireom.

Gnojna angina predstavlja zaraznu infektivnu bolest i prenosi se uticajem okolnih faktora, kapljičnim putem, vazduhom ili aktivacijom vlastitih mikroorganizama u tijelu.

Na razvoj gnojne angine mogu uticati druga zdravstvena stanja poput bolesti desni i karijesa, konzumacije alkohola, prehlade, pušenja i traumatskih ozljeda krajnika.

(savjetnica.com)

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 0

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Šta je zdravije, kurkuma ili đumbir?
Zdravlje

Šta je zdravije, kurkuma ili đumbir?

Biljna sredstva protiv krvarenja
Zdravlje

Biljna sredstva protiv krvarenja

Internet slabi pamćenje
Zdravlje

Internet slabi pamćenje

Mjera zdravlja - kašika meda dnevno
Zdravlje

Mjera zdravlja - kašika meda dnevno

Najčitanije