Zdravlje

Gojaznost u struku povećava rizik od raka dojke

Gojaznost u struku povećava rizik od raka dojke
Gojaznost u struku povećava rizik od raka dojke

LONDON - Žene kod koji se svakih 10 godina poveća obim struka, od sredine 20-tih do sredine 60-tih godina života, imaju 33 odsto veće šanse da nakon menopauze obole od raka dojke.

Tim sa Univerziteta u Londonu /UCL/ smatra da promjena obima struka omogućava lak način da se izračuna rizik, ali kritičari tvrde da se veličina garderobe svakako mijenja sa vremenom.

I ranije se znalo da su težina i gojaznost, koja se mjeri putem indeksa tjelesne mase, faktor rizika, ali sada se prvi put vidi veza između povećanja obima struka i raka dojke, odnosno da je širenje u struku posebno štetno, piše "Gardijan".

Tim istraživača navodi i da je u slučaju dvostrukog povećanja obima struka na svakih 10 godina, odnosno povećanje broja suknje za dva broja, rizik od obolijevanja od raka dojke 77 odsto zato što salo oko struka podstiče otpuštanje estrogena i rast ćelija tumora.

Samo 25 posto ispitanica nije se ugojilo tokom dvogodišnje studije, a naučnici su utvrdili da se kod žena koje su smršale jedan konfekcijski broj rizik od raka smanjio za trećinu.

"Važno je održavati zdravu tjelesnu težinu, biti aktivan i smanjiti unos alkohola, posebno nakon menopauze", navodi se u istraživanju, u kome je učestvovalo više od 90.000 žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije