Zdravlje

Grip se širi jednim kihanjem u prostoriji

Grip se širi jednim kihanjem u prostoriji
Grip se širi jednim kihanjem u prostoriji

BEOGRAD- Naučnici su otkrili da je potrebno samo jedno kihanje čovjeka koji boluje od gripa da bi se bakterije raširile po cijeloj prostoriji.

Inficirane mikroskopske kapljice koje se izbacuju kašljanjem i kijanjem dovoljne su da bi se bolest raširila, piše na portalu Bebac.

Udisanje virusnih čestica u ljekarskoj ordinaciji, na radnom mjestu, u avionu ili vozu, može dovesti do zaraze nakon samo sat vremena, a to otkriće sugeriše da je potrebno izbjegavati čekaonice u bolnicama jer postoji veliki rizik od oboljevanja.

Tom činjenicom se objašnjava zašto se mnogi ljudi često razbole na početku odmora, poslije leta, vožnje autobusom i slično.

Grip prelazi sa osobe na osobu direktnim fizičkim kontaktom ili ako neko kašlje ili kiše.

Zato je većina istraživanja koncentrisana na aerosole, kapljice koje prenose virus vazduhom i koje brzo padaju na tlo i okolne površine.

Američki naučnici su skupili uzorke vazduha iz čekaonica klinika, tri sobe u vrtiću i tri međunarodna leta, pri čemu je polovina uzoraka sadržavala virus gripa.

Oni su takođe utvrdili da jedan kubni metar vazduha sadrži u prosjeku 16.000 čestica virusa i da se udisanjem vazduha u prostorijama sa ovakvom koncentracijom virusa može doći do infekcije za samo jedan sat.

Naučnici ukazuju da se rizik može značajno smanjiti ventilacijom, klimom i provjetravanjem.

Tipičnim kašljem se izbacuju mlazovi dugi 30 centimetara, zajedno sa približno 3.000 kapljica pljuvačke pri brzini od 80 kilometara na sat, dok se kihanjem izbacuje oko 40.000 kapljica od kojih neke od njih tijelo napuštaju brzinom od 160 kilometara na sat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije