Zdravlje

HIV- om izliječili rak

HIV- om izliječili rak
HIV- om izliječili rak

Američki doktori su ostvarili veliki podvig nakon što su uspjeli da pacijenta oboljelog od raka izliječe pomoću HIV- a.

Maršal Jensen (30) iz Jute, oženjeni otac jednog djeteta, oboljeo je od akutne limfobastične leukemije 2012. i poslednje dvije godine je tragao za efikasnim lijekom.

Spas je pronašao na jednoj klinici u Pensilvaniji, gdje se kao jedan od 30 pacijenata podvrgao eksperimantalnom programu liječenja genskom terapijom koji je podrazumjevao korišćenje HIV-a, virusa koji izaziva sidu, piše Alo.

 Ovaj tretman podrazumijeva da se pacijentu daju bijela krvna zrnca sa deaktiviranim HIV-om koja potom uništavaju ćelije raka. Jensen je odlično reagovao na ovu terapiju i u potpunosti je izliječen. Od 30 pacijenata koji su učestvovali u liječenju, 23 je još živo, a 19 je izliječeno. Čim mu je dijagnostifikovana leukemija, Maršal je sa suprugom Amandom i sinom Kezmanom, godinu dana putovao po SAD tražeći lijek za smrtonosnu bolest.

Nadu im je dao doktor Karl Džun, koji je sa svojim timom proveo dvije decenije radeći na eksperimentalnom tretmanu pomoću HIV-a.

"On je bio naš prolaz. Nismo znali ni šta ni kako ćemo da uradimo, ali je uspjelo. Uz božju milost izliječio sam se i sada sam ovde", rekao je Maršal.

Veza između HIV-a i leukemije otkrivena je još 2006. kada je otkriveno da Timoti Vud, koji je imao HIV, boluje i od leukemije. PoslIJe transplantacije koštane srži od donora koji je imao rijetku genetsku mutaciju, Vud je izliječen od leukemije i HIV-a.

Od tada doktor Džun sa svojim timom radi na razvoju tretmana kome je podvrgnuto 30 pacijenata.

"Mi koristimo deaktivirani virus, koji je i dalje vrsta HIV-a. On ima sposobnost da u ćelije ubaci nove gene", rekao je doktor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije