Zdravlje

Harvard napravio pilulu za mršavljenje?

Harvard napravio pilulu za mršavljenje?
Harvard napravio pilulu za mršavljenje?

Tim Harvardovih istraživača na čelu sa Čedom Kauenom otkrio je dva molekula koja pretvaraju bijele masti u smeđe, što dovodi do mršavljenja, objavili su naučnici sa Harvarda 8. decembra.

Vjerovatno često čujete kako ne postoji magična pilula koju ćete popiti i koja će vam istopiti kilograme, kažu da su zdrava ishrana i vežba jedini način da istopite masne naslage. Međutim, čini se da nije tako, piše Klix.

Istraživači sa Harvarda tvrde da su pronašli način kako da loše masti pretvore u dobre, što će pomoći ljudima da izgube težinu.

Naučnici sa Harvardovog Instituta za matične ćelije (Harvard Stem Cell Institut) napravili su "prvi korak ka pronalasku pilule koja može da zamijeniti pokretnu traku". Upravo tim riječima oni su opisali svoj izum.

Naime, tim ljekara je, navodi se u njihovom saopštenju, pronašao hemijsko jedinjenje koje ima potencijal da loše masne ćelije pretvara u dobre. Bijele ćelije su one loše, a smeđe su dobre, objašnjavaju naučnici.

Tako bijele masne ćelije čuvaju višak energije, odnosno kalorije koje cirkulišu u krivi, i koriste ih kao gorivo za mišiće. Ove ćelije takođe igraju veliku ulogu u razvoju gojaznosti, dijabetesa tipa dva, bolesti srca i drugih bolesti vezanih za gojaznost, dok smeđe ćelije masnoće koriste za generisanje topline.

Smeđe masnoće ili smeđe masne ćelije mogu smanjiti količinu masti u krvotoku. One zapravo smanjuju nivo triglicerida, otpornost na insulin i na kraju svega pomažu pri topljenju loših masti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije